Taliansko má novú premiérku. Meloniová zložila prísahu, vládu vytvorili strany pravicového bloku

ta3 ČTK
22.10.2022 10:47

V Ríme zložila do rúk prezidenta Sergia Mattarella prísahu šéfka postfašistickej strany Bratia Talianska (FdI). Giorgia Meloniová sa stáva prvou ženou na čele talianskeho kabinetu a prvou vodkyňou krajne pravicovej strany, ktorá bude krajinu riadiť. Informujú o tom tlačové agentúry.

Politička, ktorej strana vyhrala septembrové voľby, v piatok od prezidenta prijala poverenie av rozpore so zvyklosťami rovno predložila zoznam ministrov. Vládu vytvorili strany pravicového bloku, ktorý má v parlamente pohodlnú väčšinu. Kabinet bude mať okrem premiérky 24 členov. Nová vláda prvýkrát zasadne v nedeľu na poludnie a podľa tlače požiada budúci týždeň o dôveru v Snemovni aj Senáte.

Prísahu zložilo deväť ministrov zo strany Meloniovej, päť ministrov zo strany Hore, Taliansko (FI) štvornásobného premiéra Silvia Berlusconiho a ďalších päť ministrov strany Liga (L), z toho šesť žien. Päť ministrov sú nepolitickí odborníci. Ceremoniálu v paláci Quirinale prizerala aj šesťročná dcéra Meloniovej Ginevra, ktorú sprevádzal partner 45-ročnej političky, televízny novinár Andrea Giambruno.

Nová talianska vláda chce slúžiť Taliansku s hrdosťou a zmyslom pre zodpovednosť, vyhlásila po vymenovaní Meloniová. Medzi ministrami už vznikol prvý kompetenčný spor. Minister dopravy a šéf Ligy Matteo Salvini, ktorý čelí súdu kvôli blokovaniu lode s migrantmi, požaduje, aby jeho ministerstvo aj naďalej malo kontrolu nad správami talianskych prístavov. 

V súčasnej vláde ale vzniklo nové ministerstvo južných regiónov a mora, ktoré vedie Sebastiano Musumeci z FdI a pod ktoré by tieto úrady mohli novo spadať. "Bude čas sa o tom pobaviť," reagoval na vyjadrenie vládneho kolegu Musumeci.

Novej premiérke pogratulovala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová. Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že sa teší na spoluprácu s novou vládou v Ríme v ďalšej podpore Ukrajine, rozvoji ľudských práv a demokratických hodnôt či udržateľného ekonomického rastu. "Teším sa na pokračovanie plodnej spolupráce na zaručenie mieru a prosperity na Ukrajine, v Taliansku a vo svete," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa agentúry AFP nie je stále jasné, či sa s Meloniovou stretne francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý bude v Ríme v nedeľu a pondelok, aby sa zúčastnil konferencie o mieri organizovanej katolíckou komunitou Sant'Egidio a stretol sa s pápežom Františkom.

Vznik novej talianskej vlády je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána veľkým dňom pre európsku pravicu. "Všade v Európe sa dostávajú k moci vlastenci as nimi aj Európa národov, ktorú chceme," napísal francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová.

Meloniová je treťou najmladšou šéfkou kabinetu v histórii talianskeho republikánskeho zriadenia a vedie 68. taliansku vládu od vzniku republiky v roku 1946.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok