Liberálny fašista je nezmysel. Politologička Malová vysvetlila, čo znamená extrémista či radikál

ta3/Nicolette Ftackova; TASR
22.10.2022 00:00

Extrémista, fašista či neonacista. Slová, ktoré počuť nielen z úst politikov čoraz častejšie. Čo tieto výrazy znamenajú, ktoré politické zoskupenia ich reprezentujú, a prečo je krajná pravica v Európe na vzostupe? Aké šance majú na Slovensku? Pýtali sme sa profesorky a politologičky Dariny Malovej.

Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?
TASR/AP

Extrémisti, fašisti, nacisti

Čoraz častejšie počúvame o extrémistoch, fašistoch či neonacistoch. Tieto výrazy však nie sú synonymá, aj keď ich mnoho ľudí hádže do jedného vreca. "V používaní týchto pojmov vládne zmätok a často je cieľom relativizovať pojmy a vniesť chaos do verejného diskurzu. Najvšeobecnejší termín je extrémista a prívlastok extrémny je odvodený z latinského extremus, ktorý znamená najvzdialenejší, alebo iným slovom krajný," uviedla pre ta3 profesorka Darina Malová z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave. 

Spektrum politických strán je široké, sú medzi nimi aj tie, ktoré označujeme ako krajnú pravicu či krajnú ľavicu. "Sú opakom umiernenosti a v praxi majú za cieľ zvrhnúť demokratický režim. V politike je nutné odlišovať extrémizmus od radikalizmu, v praxi tak urobil Spolkový úrad na ochranu ústavy v NSR, ktorý už v roku 1973 odlíšil extrémizmus od radikalizmu," vysvetlila politologička. Extrémizmus opísal ako protidemokratický, protiliberálny a protiústavný postoj. Na druhej strane, radikalizmus určil ako radikálnu kritiku ústavného usporiadania bez protidemokratických úmyslov.

Fašizmom by predovšetkým označila strany a hnutia, ktoré sú krajne pravicové, medzivojnové. Ideológie, ktoré spájajú nacionalizmus, popierajú individualizmus, slobodu jednotlivca v mene kolektívnych identít ako sú národ a rodina. "V súčasnosti sme opäť svedkami, že tento koncept sa vyprázdňuje a býva často používaný ako politická nadávka, a nie ako analytický pojem. Príkladom takého vyprázdnenia v našej krajine je označenie „liberálny fašista“, čo je nezmysel," povedala Malová. Podľa nej môžete byť buď liberál, ktorý obhajuje slobodu jednotlivca, alebo fašista, ktorý stavia národ nad slobody a práva jednotlivcov.

Ďalším výrazom, ktorým sa zvyknú častovať poslanci je neonacista. "Neonacionalizmus alebo neonacizmus reprezentuje v súčasnosti hnutia, ktoré sa hlásia k medzivojnovému fašizmu a nacizmu, vychádzajú nielen z antisemitizmu a rasizmu, ale sa predovšetkým snažia historicky rehabilitovať nacistickú Tretiu ríšu." Podľa nich je takýto systém pozitívnym riešením a radi by ním nahradili súčasné demokracie, dodala Malová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok