Súd uznal vinným bývalého poradcu exprezidenta Trumpa, vymeral mu štvormesačný trest

ta3 čtk
21.10.2022 17:36

Niekdajší vrchný stratég amerického exprezidenta Donalda Trumpa a prominentný predstaviteľ americkej pravice Steve Bannon bol v piatok odsúdený na štvormesačné väzenie za to, že odmietol spolupracovať so zákonodarcami pri vyšetrovaní minuloročného útoku Trumpových stúpencov na sídlo Kongresu. Informujeme podľa agentúry AP.

Súd uznal vinným bývalého poradcu exprezidenta Trumpa, vymeral mu štvormesačný trest
TASR/AP

 Sudca rozhodol, že 68-ročný Bannon môže zostať na slobode, pokiaľ nebude prejednané jeho odvolanie. Zároveň mu uložil pokutu 6500 dolárov. Bannon po vynesení rozsudku vyhlásil, že sa bude "dôrazne odvolávať".

Sudca Carl Nichols pred vynesením rozsudku povedal, že podľa zákona sa pohŕdanie Kongresom spája s minimálnym trestom jedného mesiaca za mrežami. Bannonovi právnici namietali, že mu sudca mohol dať podmienku. Prokurátori žiadali, aby bol Bannon poslaný do väzenia na šesť mesiacov.

Výbor Snemovne reprezentantov vyšetrujúci nepokoje z minuloročného 6. januára a udalosti, ktoré k nim viedli, si vyžiadal Bannonovu výpoveď v súvislosti s jeho zapojením do Trumpových snáh zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020, v ktorých zvíťazil demokrat Joe Biden. Bannon podľa prokurátorov výboru neposkytol žiadne dokumenty ani svedectvo.

Prokurátori uviedli, že si Bannon zaslúži dlhší trest, pretože konal so zlým úmyslom a verejne znevažoval výbor, ktorý sa snaží udalosti zo 6. januára vyšetriť a zabrániť tomu, aby sa podobná situácia opakovala.

Obhajoba naopak tvrdila, že Bannon nekonal so zlým úmyslom, ale snažil sa vyhnúť stretu s výsadou výkonnej moci, ktorú Trump vzniesol, keď Bannon vlani dostal od výboru prvé predvolanie. Niekdajší poradca bývalého prezidenta uviedol, že chce, aby boli pri výpovedi prítomní Trumpovi právnici, ale výbor to nepovolil.

Bannon sa na právo amerických prezidentov utajovať vládne komunikácie odvolával napriek tomu, že v pozícii hlavného stratéga Bieleho domu skončil už v roku 2017 a odvtedy vo vláde nepôsobil. Podľa vyšetrovacieho výboru Bannon deň pred útokom na Kapitol s Trumpom hovoril najmenej dvakrát a zúčastnil sa rokovaní vo washingtonskom hoteli. Vo svojom podcaste deň pred útokom na Kapitol tiež vyhlásil, že na druhý deň "vypukne peklo".

Bannon krátko po vynesení rozsudku pred washingtonským súdom povedal, že sa bude "dôrazne odvolávať". Zároveň vyhlásil, že 8. novembra bude vynesený rozsudok nad "Bidenovým nelegitímnym režimom". V USA sa 8. novembra konajú voľby, v ktorých Američania rozhodnú o zložení celej Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a tiež guvernéroch v 36 štátoch a troch teritóriách.

Piatkovým rozsudkom Bannonove problémy so zákonom nekončia. V septembri bol v štáte New York obžalovaný z finančných deliktov a sprisahania; prokuratúra ho viní z toho, že podviedol darcov, ktorí prispeli do zbierky na stavbu Trumpom sľubovaného múru na americko-mexickej hranici. Bannon vinu odmietol, v prípade odsúdenia mu hrozí až 15 rokov vo väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok