Meloniová dostala poverenie zostaviť vládu, zoznam ministrov už predložila

ta3 čtk
21.10.2022 18:08

Prezident Sergio Mattarella v piatok poveril zostavením novej talianskej vlády šéfku postfašistickej strany Bratia Talianska Giorgiu Meloniovú. Politička, ktorej strana vyhrala septembrové voľby, poverenie prijala a v rozpore so zvyklosťami rovno predložila zoznam ministrov.

Meloniová dostala poverenie zostaviť vládu, zoznam ministrov už predložila
TASR/AP

Prezident Mattarella ocenil rýchly priebeh rokovaní o novej vláde. "Neuplynul ani mesiac od volieb," uviedla hlava štátu, podľa ktorej Taliansko potrebuje rýchlo vládu s podporou parlamentu.

Ministerstvo zahraničia povedie bývalý eurokomisár Antonio Tajani zo strany Forza Italia(FI), ktorý bude aj vicepremiérom. Zásadný post ministra financií obsadí predstaviteľ Ligy Giancarlo Giorgetti, ktorý je považovaný za predstaviteľa umierneného krídla strany. Šéf Ligy Matteo Salvini bude vicepremiérom a ministrom infraštruktúry a dopravy. Salvini pôvodne chcel pre seba ministerstvo vnútra, ktoré ale bude riadiť rímsky prefekt Matteo Piantedosi. Ministerstvo obrany obsadí verný poradca Meloniovej a jeden zo zakladateľov FdI Guido Crosetto.

Najpravicovejšia vláda v dejinách

Vládu vytvorili strany pravicového bloku, ktorý má v parlamente pohodlnú väčšinu. Kabinet má 25 členov. Nová vláda prvýkrát zasadne v nedeľu o 12:00 SELČ a podľa tlače požiada budúci týždeň o dôveru v Snemovni aj Senáte. Šesť ministerstiev budú riadiť ženy, čo budúce opozičné strany kritizovali ako príliš nízky počet. "Je to najpravicovejšia vláda v republikánskych dejinách," uviedla stredoľavicová Demokratická strana, ktorá bude zrejme najsilnejšou opozičnou silou v parlamente. K nekompromisnému postoju voči novej vláde vyzval šéf Hnutia piatich hviezd, ktoré tiež kabinet nepodporí, Giuseppe Conte.

Pravicová až krajne pravicová orientácia novej vlády sa podľa komentátorov prejavila aj v zmene názvov niektorých ministerstiev. Nová talianska vláda tak bude mať ministerstvo poľnohospodárstva a potravinovej suverenity či ministerstvo rodiny a pôrodnosti, ktoré bude riadiť veľmi konzervatívna politička Eugenia Roccellová. Novo potom vzniklo ministerstvo podnikov a Made in Italy. Nový kabinet bude mať viac členov ako končiaca vláda premiéra Maria Draghiho.

Berlusconi nezíkal čo chcel

Strany, ktoré mieria do opozície, vo štvrtok Meloniovú vyzvali, aby sa nestal ministrom zahraničia predstaviteľ FI kvôli výrokom zakladateľa strany a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho o tom, že obnovil vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. To sa napokon nestalo. Berlusconi ale nezískal ministerstvo spravodlivosti, o ktoré veľmi stál. To bude nakoniec riadiť poslanec za FdI a bývalý benátsky prokurátor Carlo Nordio. Berlusconiho strana bude mať aj ministerstvo životného prostredia a energetickej nezávislosti, ktoré má na starosti znižovanie závislosti na ruskom plyne.

Bývalý premiér môže byť podľa médií spokojný, pretože dostal päť ministerstiev, čo bol počet, o ktorý žiadal. Päť ministerstiev bude mať aj Liga. Zvyšok postov obsadia predstavitelia FdI alebo nezávislí.

Vo vzduchu visí stretnutie s Macronom

Prvým zahraničným politikom, s ktorým by mohla Meloniová rokovať, je francúzsky prezident Emmanuel Macron. V Ríme bude v nedeľu a pondelok kvôli účasti na stretnutí organizovanom katolíckou organizáciou Sant'Egidio a audiencii u pápeža Františka. Ešte pred poverením Meloniovej Macron uviedol, že nie je dohodnuté žiadne stretnutie, pretože sa nechce miešať do fungovania talianskej politiky. Krátko po voľbách francúzska ministerka Laurence Booneová uviedla, že Paríž dohliadne, aby v Taliansku boli dodržiavané práva, čo medzi talianskymi pravicovými stranami vyvolalo veľkú nevôľu.

Bratia Talianska získali minulý mesiac vo voľbách 26 percent hlasov, druhá skončila stredoľavicová Demokratická strana (PD) s 19 percentami a tretie sa umiestnilo Hnutie piatich hviezd s 15 percentami. Dvaja spojenci Meloniové, stredopravicová FI a krajne pravicová Liga exministra vnútra Salviniho, dostali osem, respektíve deväť percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok