Balkánske štáty uzavreli dohody o mobilite, týkajú sa cestovania, vzdelania a pracovnej kvalifikácie

ta3 čtk
21.10.2022 15:18

Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Severná Macedónsko a Srbsko medzi sebou rozvoľnia podmienky cestovania a budú si vzájomne uznávať vysokoškolské vzdelanie a tiež pracovné kvalifikácie.

Balkánske štáty uzavreli dohody o mobilite, týkajú sa cestovania, vzdelania a pracovnej kvalifikácie
TASR/AP

 Vo štvrtok to na berlínskom rokovaní šiestich západobalkánskych štátov oznámila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Krok označila za historický a za zárodok spoločného trhu, ktorý je v Európskej únii samozrejmosťou.

"Vlády šiestich západobalkánskych krajín sa zaviazali k uzavretiu troch regionálnych dohôd o mobilite. Vďaka týmto dohodám budú môcť obyvatelia vašich krajín prekračovať hranice na západnom Balkáne len s občianskym preukazom. Po druhé, univerzity si vzájomne budú uznávať diplomy. A vašim pracovníkom bude v regióne uznávaná ich pracovná kvalifikácia," povedala Baerbocková na úvod zasadnutia západobalkánskych ministrov zahraničia. Na schôdzku boli pozvaní aj ministri zahraničia Bulharska, Grécka, Rakúska, Chorvátska, Slovinska a tiež Česka, ktoré je teraz predsedníckou krajinou EÚ.

Regionálne dohody chcú šéfovia šestice vlád a štátov podpísať na západobalkánskom summite v Berlíne 3. novembra.

Podľa Baerbockovej môžu dohody vyzerať ako technické. "Ale sú to historické kroky, ktoré zmenia životy ľudí. Znamená to, že mladí Bosniaci a Kosované sa budú môcť navštíviť bez víz. To je každodenná prax v Európskej únii," povedala. "Ak sa ja dnes večer rozhodnem navštíviť svojich priateľov, tak jednoducho idem a navštívim ich," dodala o cezhraničnom cestovaní.

Baerbocková nové dohody vníma ako zárodok spoločného západobalkánskeho trhu. Šesticu krajín potom vyzvala, aby nespomaľovala vzájomné zbližovanie, ktoré je aj ich cestou do Európskej únie. Zároveň ale upozornila, že na európskej ceste stojí ešte množstvo prekážok, najmä všadeprítomná korupcia. "Boj s ňou musí byť prvoradou úlohou každej vlády," zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok