Casillas by nebol jediný. K LGBTI+ komunite sa verejne hlásia mnohé športové hviezdy

ta3/Milan Špak
3.11.2022 00:00

V októbri sa na Twitteri bývalého legendárneho brankára Realu Madrid Ikera Casillasa objavilo vyhlásenie „Dúfam, že ma rešpektujete: som gej“. Nakoniec sa ukázalo, že jeho účet na sociálnej sieti napadli hekeri a Casillas sa ospravedlnil. Ak by však aj toto vyhlásenie bolo pravdivé, nebol by ani zďaleka jediným hviezdnym športovcom, ktorý by sa verejne prihlásil k členstvu v LGBTI+ komunite.

Martina Navrátilová (SITA)
SITA

Martina Navrátilová

Niekoľko mesiacov po Kingovej vyšla na povrch informácia o sexuálnej orientácii ďalšej tenisovej ikony, tentokrát išlo o Martinu Navrátilovú, ktorá počas svojej kariéry vyhrala rekordných 59 Grand Slamov (18 v dvojhre, 31 vo štvorhre a 10 v zmiešanej štvorhre).

Ako píše portál WTA Tour, keď sa reportér New York Daily News spýtal Navrátilovej na jej reakciu na Kingovú, Navrátilová sa mu počas rozhovoru zdôverila, že sa identifikuje ako bisexuálka, ale nemyslela si, že by mohla verejne priznať, že má vzťah so ženou, pretože WTA by mohla prísť o svoje hlavné sponzorstvo so spoločnosťou Avon a ďalšími.

Navrátilová v tom čase taktiež čakala na americké občianstvo a obávala sa, že by jej ho pre jej orientáciu neudelili. Reportér najskôr vyhovel Navrátilovej žiadosti, aby článok nezverejnili, ale len pár dní po tom, čo dostala občianstvo, sa Daily News rozhodli článok uverejniť.

Thomas Hitzlsperger

Bývalý nemecký reprezentant sa v roku 2014 stal prvým medzinárodne známym futbalistom, ktorý otvorene informoval o tom, že je homosexuál. Hitzlsperger je odchovancom slávneho Bayernu Mníchov a počas svojej kariéry pôsobil v Aston Ville, Stuttgarte, ktorého bol kapitánom, Laziu Rím, West Hame, Wolfsburgu a Evertone. Za nemecký národný tím odohral 52 zápasov.

V rozhovore pre nemecké periodikum Die Zeit tvrdí, že uvedomenie si toho, že je gej, bol zdĺhavý a náročný proces. "Až v posledných rokoch mi došlo, že by som radšej žil s mužom," povedal. "Nikdy som sa nehanbil za to, aký som," dodal. Priznal však, že výroky spoluhráčov sa nie vždy niesli ľahko.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok