Podľa zistení USA vyslal Irán svojich vojakov na Krym, majú tam napomáhať útokom s dronmi

ta3 tasr
20.10.2022 22:16

Biely dom vo štvrtok oznámil, že iránsky vojenský personál sa nachádza priamo na území Moskvou anektovaného Krymského polostrova, kde pomáha ruským silám pri útokoch dronmi, ktorých cieľmi sú ukrajinská infraštruktúra a civilné obyvateľstvo. Informujeme na základe správy z agentúr AFP a AP.

Podľa zistení USA vyslal Irán svojich vojakov na Krym, majú tam napomáhať útokom s dronmi
TASR/AP

"Vyhodnotili sme, že iránsky vojenský personál bol na Kryme a pomáhal Rusku pri týchto operáciách," povedal novinárom hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Irán na Krym, ktorý Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala, podľa Kirbyho vyslal "relatívne malý" počet inštruktorov. "Máme informácie, že Iránci poslali na Krym inštruktorov a technickú podporu, ale sú to Rusi, ktorí majú na starosti navádzanie (dronov)," povedal Kirby.

Dodávky iránskych dronov pre Rusko Moskva aj Teherán opakovane odmietajú. Európska únia napriek tomu vo štvrtok schválila voči Iránu sankcie.

Kirby zdôraznil, že USA budú pokračovať v dôraznom presadzovaní všetkých svojich sankcií týkajúcich sa obchodovania Ruska a Iránu so zbraňami a využijú všetky prostriedky, aby Iránu zabránili dodávať drony Rusku, ktoré potom nasadí do bojov na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok