Turecko odmieta obvinenia o použití chemických zbraní proti Kurdom

ta3 čtk
20.10.2022 20:38

Turecko vo štvrtok odmietlo informácie niektorých médií, podľa ktorých turecká armáda použila proti bojovníkom zo Strany kurdských pracujúcich PKK chemické zbrane. Útočiť mala podľa správ pri vojenských operáciách proti kurdským milíciám na severe Iraku, uviedla vo štvrtok agentúra AFP.

PKK Kurdi povstalci 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na základe záberov z týchto operácií sa niektorí predstavitelia opozície a kritici vlády v Ankare domnievajú, že tureckí vojaci použili proti Kurdom nervový plyn či iné podobné chemické zbrane.

Podľa hovorcu tureckého prezidenta Fahrettina Altuna sú správy o použití chemických zbraní na severe Iraku propagandou PKK, ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. "Tí, ktorí šíria tieto ohováranie, sa stavajú do rovnakej roviny ako teroristi," uviedol Altun. Podľa tureckej armády sú informácie o použití chemických zbraní úplne nepodložené.

Turecká vláda nechala nedávno schváliť zákon proti dezinformáciám, ktorý počíta s tvrdými postihmi za šírenie nepravdivých informácií o národnej bezpečnosti. Podľa opozície nový zákon zvyšuje dohľad vlády nad tlačou.

Medzi tými, ktorí sa domnievajú, že turecká armáda použila chemické zbrane, je predsedníčka Zväzu tureckých lekárov a ľudskoprávna aktivistka Şebnom Korurová Fincanciová. Na základe analýzy záberov a fotografií z miest, kde zaútočila turecká armáda, uviedla, že tureckí vojaci použili jedovaté plyny, ktoré "priamo zasiahli nervový systém". V septembri organizácia Medzinárodné hnutie lekárov za odvrátenie jadrovej vojny (IPPNW) informovala, že existujú nepriame dôkazy o porušení medzinárodného dohovoru proti šíreniu zbraní hromadného ničenia.

Poslanec Sezgin Tanrikulu z najväčšej opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP) uviedol, že vyvolá o správach debatu v parlamente. Bývalý predseda prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaş, ktorého Turecko väzní napriek rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva, vyzval na vyšetrenie informácií nezávislou medzinárodnou komisiou.

Turecká vláda začala nové ťaženie proti PKK v severnom Iraku na jar minulého roka. Skupina s Tureckom bojuje o autonómiu Kurdov od roku 1984 a odvtedy v jej boji zomrelo vyše 40 000 ľudí. Irak opakovane poukazuje na porušovanie svojej zvrchovanosti a predvoláva si kvôli tomu tureckého veľvyslanca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok