Evakuácia v Chersonskej oblasti pokračuje, proruské úrady informovali o počte odvezených

ta3 tasr
20.10.2022 19:24

Moskvou dosadení predstavitelia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú Rusko nezákonne anektovalo, vo štvrtok oznámili, že odtiaľ evakuovali približne 15.000 ľudí. Informujeme podľa správy z agentúry AFP.

potopa povodeň tanky evakuácia 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Zhruba 15.000 ľudí vypočulo odporúčanie (o evakuácii) vedenia Chersonskej oblasti," uviedol na platforme Telegram námestník proruského gubernátora Kirill Stremousov. Zverejnil tiež video zachytávajúce kolónu autobusov a na obyvateľov apeloval, aby prešli do bezpečia na druhú stranu rieky Dneper.

Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy.

Stremousov ľudí vyzval, aby sa ohľadom evakuácií riadili inštrukciami Moskvy. "Dajte armáde šancu robiť to, čo robiť musí," povedal. Zdôraznil, že ruské ozbrojené sily sa mesta Cherson nevzdajú. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu v uvedených štyroch regiónoch stanné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok