Tínedžeri si nakupovali na internete samovražedné balíčky, známy predajca čelí sporu

ta3/Samuel Drozda
29.10.2022 00:00

Americký internetový gigant Amazon má zrejme veľký problém. Nová žaloba proti spoločnosti uvádza, že je najúspešnejším predajcom smrtiacich chemikálií používaných pri samovraždách, píše portál arstechnica.com. Amazon má vraj právo predávať tieto takzvané samovražedné súpravy. Rodičom obetí to údajne povedali samotní právnici spoločnosti.

Tínedžeri si nakupovali na internete samovražedné balíčky, známy predajca čelí sporu
AP Photo/Mark Lennihan

Keď sa Kristine dozvedela, že chemikáliu Amazon doručí do 48 hodín, vytvorila si na stránke účet. Pri založení účtu mala menej ako 18 rokov, čím obišla pravidlá proti neplnoletým majiteľom konta. Amazon však vek vlastníka účtu neoveruje, upozornila žaloba. Chemikáliu si následne objednala iba pár týždňov po tom, ako začala mať samovražedné myšlienky a depresívne pocity. Balíček dorazil o dva dni, čo bol zhodou náhod aj deň narodenín jej matky. Nasledujúci deň ju rodina našla mŕtvu s fľašou s chemikáliou a balíčkom od Amazonu vedľa nej.

Ďalší prípad v súdnom spore sa týka tínedžera Ethana, ktorý použil Amazon účet svojej matky na zadanie objednávky v januári 2021. Podľa rodiny nič nenaznačovalo, že by Ethan mal problémy. Keď matka videla objednávku, spýtala sa na ňu svojich detí, ktoré odmietli zadanie objednávky. Tínedžerova mama predpokladala, že jej účet bol heknutý. Okamžite tak zrušila objednávku, no Amazon pracoval tak rýchlo, že balík bol na pošte už dve hodiny po zadaní objednávky. Balík prišiel, Ethan ho odchytil a do týždňa od zadania objednávky zomrel.

Iní dusitan sodný stiahli

V sťažnosti sa uvádza, že pred rokmi iní online predajcovia ako Etsy a eBay "prestali predávať dusitan sodný, keď zistili, že sa často používa na samovraždu". Rodičia, ktorí žalujú Amazon tvrdia, že spoločnosť mohla podniknúť viacero krokov na obmedzenie prístupu k týmto produktom ľuďom, ktorí majú sklony k sebapoškodzovaniu. Žaloba upozorňuje, že eBay má zavedené systémy pre používateľov a ochranné orgány na označenie pokusv o predaj dusitanu sodného.

Okrem iných riešení by Amazon mohol poskytovať varovania, vyžadovať overenie veku pri nákupe, obmedziť nákupy iba na overené účty, zakázať predaj neplnoletým alebo úplne zakázať predaj chemikálie. V žalobe sa tiež uvádza, že Amazon už dodržiava zákony Spojeného kráľovstva, ktoré zakazujú predaj dusitanu sodného. Tento zákaz existuje z obáv rastúcich pokusov o samovraždu pre ľahký prístup k chemikálii. Amazon by mohol podľa návrhu uplatňovať rovnaký štandard starostlivosti na celom svete.

Rodičia, ktorí Amazon žalujú, žiadajú od neho náhradu škôd spôsobených tragédiami, ktoré postihli ich rodiny. Požiadali súdny systém, aby rozhodol o výške spôsobených škôd pre spoločnosti, ktoré údajne "priamo a bezprostredne" spôsobili smrť dvoch tínedžerov Ethana a Kristine.

Ak vy alebo niekto, koho poznáte, má samovražedné myšlienky, obráťte sa na jednu z liniek pomoci alebo vyhľadajte pomoc lekára.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok