Tínedžeri si nakupovali na internete samovražedné balíčky, známy predajca čelí sporu

ta3/Samuel Drozda
29.10.2022 00:00

Americký internetový gigant Amazon má zrejme veľký problém. Nová žaloba proti spoločnosti uvádza, že je najúspešnejším predajcom smrtiacich chemikálií používaných pri samovraždách, píše portál arstechnica.com. Amazon má vraj právo predávať tieto takzvané samovražedné súpravy. Rodičom obetí to údajne povedali samotní právnici spoločnosti.

Tínedžeri si nakupovali na internete samovražedné balíčky, známy predajca čelí sporu
AP Photo/Mark Lennihan

Súdny spor medzi rodinami obetí, ktoré spomenuté balíčky použili, a Amazonom sa môže pre spoločnosť stať veľkým problémom. Obchodný gigant je podľa žaloby najúspešnejším predajcom smrtiacich chemikálií používaných pri samovraždách. V balíčkoch je potencionálne smrteľná chemikália s názvom dusitan sodný, váha na odmeranie smrteľnej dávky, liek na zabránenie vyvrátenia otravy a manuál s návodom, ako použiť túto súpravu na pokus o samovraždu.

Amazon sa bráni

Právnici spoločnosti údajne rodičom povedali, že obchodný gigant má právo predávať tieto "samovražedné súpravy". Právnici sa tiež vraj bránili tvrdením, že by bolo "nespravodlivé a neľudské" viniť Amazon z úmrtia tínedžerov, tvrdí portál arstechnica.com. Jedna z právničiek rodičov, Carrie Goldberg na Twitteri tvrdila, že korporátne väzby Amazonu s médiami účinne potlačili ich pozornosť. Podľa nej vraj stále zostáva ohrozených viacero životov.

"Celé mesiace sa tento prípad vyhýbal pozornosti tlače," povedala Goldbergová. "Nastal však bod zlomu. Zomrelo príliš veľa ľudí, pri ktorých lekári nevedeli, čo sa deje, ani či je možné otravu liečiť. Médiá boli umlčané, pravdepodobne vďaka korporátnym väzbám na Amazon." Podľa Goldbergovej, chemikália, ktorú Amazon predáva, vo svojej najčistejšej forme nemá v tejto koncentrácii domáce využitie. Jeho jediné využitie v tejto forme je v laboratóriách.

V sťažnosti podanej na súd rodičia tvrdili, že je nezákonné, aby ktokoľvek a to aj korporácie asistovali alebo napomáhali pri samovražde. Amazon je podľa žaloby "predajcom dusitanu sodného používaného na samovraždy" číslo jedna, a tak "vedome napomáha pri úmrtiach zdravých detí predajom samovražedných súprav." Dva prípady samovrážd, ktoré sú opísané v žalobe ilustrujú, ako ľahko a rýchlo sa môžu tínedžeri, a tí čo chcú, dostať k chemikálii na Amazone.

Tragické prípady

V prvom prípade uvedenom v súdnom spore začala tínedžerka Kristine idealizovať samovraždu po tom, ako ju pandémia v septembri 2020 izolovala od svojich priateľov. Kristine skrývala svoje pocity pred rodinou, avšak zaregistrovala sa na online fóre, ktoré sa snaží komunikovať o samovražde bez predsudkov. Na tejto webstránke čoraz viac a viac užívatelov linkuje dusitan sodný od Amazonu, aby povzbudili ostatných na jeho kúpu ako preferovanú metódu samovraždy. Samovražda dusitanom sodným trvá okolo dvadsať minút a je opísaná ako neuveriteľne bolestivá.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok