Kyjev valcuje sociálne siete satirickými príspevkami. Ako vznikajú najlepšie ukrajinské memečká?

ta3/Veronika Kužmová
23.10.2022 00:00

Vojna na Ukrajine trvá už takmer osem mesiacov a jej vývoj je naozaj turbulentný. Ukrajinské protiofenzívy napredujú, zatiaľ čo ruské sily tlačia na rôznych miestach. Vojna sociálnych médií týchto dvoch krajín má však jednoznačného víťaza. "Toto je meme národ. Ak by boli zbraňou meme, vyhrali by sme,“ hovorí kyjevská podnikateľka Olena, ktorá vytvára vtipné príspevky kolujúce internetom.

Kyjev valcuje sociálne siete satirickými príspevkami. Ako vznikajú najlepšie ukrajinské memečká?
TASR/AP

Zacielenie na ruské publikum

Olena sa so svojím tímom snažila apelovať na svedomie ruských vojakov tým, že ukazovali zábery mŕtvych ukrajinských civilistov, no to nefungovalo. "Uvedomili sme si, že sú na to vlastne hrdí. Vôbec to neodsudzovali," uviedla Olena.

Dobrovoľníci, ktorých Olena vedie, začali skúmať ruské platformy sociálnych médií, aby dokázali pritlačiť na konkrétne slabé miesta jednotlivých oblastí Ruska. "Ak to robíte v Saratove, musíte vedieť, čo sa deje v Saratove," povedala Olena.

Najbohatším zdrojom materiálu je sociálna sieť Telegram. Telegramové kanály priťahuje obrovské množstvo sledovateľov. Jeden s názvom "Ukrajinská ofenzíva“ má takmer 96 500 sledovateľov. Jeho slogan znie "Boj na civilných meme frontových líniách informačnej vojny od roku 2014“.

Vedúci ukrajinského strediska pre strategickú komunikáciu a bezpečnosť informácií Ihor Solovey hovorí, že súčasné prostredie sociálnych médií odráža zriedkavé zbližovanie oficiálnych a laických názorov. "Možno prvýkrát v histórii sme svedkami toho, že občianska spoločnosť verí štátu a pomáha mu," povedal Solovey. "Ozbrojené sily robia svoju prácu, zatiaľ čo spoločnosť vytvára mediálny obsah, kreatívne a vtipné obrázky a videá na vlastnú päsť. A prečo? Pretože každý sa cíti zodpovedný za svoju budúcnosť," pokračoval. 

A čo Rusko?

Je veľmi zvláštne, že vzhľadom na povesť Ruska je ich aktivita v tejto oblasti slabá. Začiatkom októbra sa dvom známym ruským vtipkárom podarilo oklamať ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, aby si myslel, že hovoril s bývalým americkým veľvyslancom v Moskve Michaelom McFaulom. Výňatky z tohto rozhovoru boli vysielané v ruských štátnych médiách, v ktorých Kuleba priznal, že Ukrajina je zodpovedná za nedávne útoky na Kryme a v Rusku. 

Podľa Oleny však Rusko nemá vynaliezavú internetovú armádu, a ak áno, tak ju doteraz ešte nevidela. "Rusom sa nepodarilo prísť s ničím zaujímavým," hovorí. "Žiadny humor, žiadna krása. Ani bolesť, ani súcit."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok