Ešte sa ani len nenadýchli. Znečistený vzduch ovplyvňuje aj mozog nenarodených detí

ta3/Veronika Kužmová
22.10.2022 06:00

Už dávnejšie štúdie v oblasti gravidity ukázali, že dýchanie intoxikovaného vzduchu zvyšuje riziko prirodzeného potratu, predčasného pôrodu či narušeného vývoja mozgu plodu. Najnovšie výskumy však odhalili, že toxické zložky znečisteného ovzdušia prechádzajú cez matku priamo k plodu a môžu mu spôsobiť celoživotné následky.

tehotenstvo tehotna pregnant pôrod pôrodnica rodenie ilu (ČTK)
ČTK

V každom kubickom milimetri tkaniva plodu našli tisícky častíc čierneho uhlíka, ktoré po ich vdýchnutí matkou prešli krvným obehom a placentou k plodu. "Prvýkrát sme ukázali, že nanočastice čierneho uhlíka sa dostanú nielen do placenty prvého a druhého trimestra, ale nájdu si cestu aj ďalej, až do orgánov vyvíjajúceho sa plodu,“ povedal profesor Paul Fowler z Univerzity z škótskom Aberdeene. "Ešte znepokojujúcejšie je, že tieto častice sa dostanú aj do vyvíjajúceho sa ľudského mozgu. Znamená to, že môžu priamo interagovať s riadiacimi systémami v orgánoch a bunkách ľudského plodu," priblížil výsledky výskumu Fowler.

Tridsaťšesť plodov skúmaných v škótskej časti štúdie pochádzalo z dobrovoľného ukončenia normálne prebiehajúceho tehotenstva medzi 7. a 20. týždňom. "Zistenia sú obzvlášť znepokojujúce, pretože toto obdobie je kľúčové pre vývoj orgánov," uviedli vedci. Belgická časť štúdie sa venovala pupočníkovej krvi. Šesťdesiat spracovaných vzoriek krvi bolo odobratých po zdravých a úspešných pôrodoch.

Situácia je alarmujúca

Viac ako 90 % svetovej populácie žije na miestach, kde toxicita ovzdušia prekračuje smernice stanovené Svetovou zdravotníckou organizácou, čo spôsobuje každoročne milióny predčasných úmrtí. Globálny prieskum v roku 2019 dospel k záveru, že takýto "špinavý" vzduch môže poškodiť každý orgán a prakticky každú bunku ľudského tela. Miliardy toxických častí znečisteného ovzdušia sa našli v srdcovom tkanive mladších obyvateľov miest, čím sa zistilo, že tieto drobné častice prechádzajú hematoencefalickou bariérou.

"Regulácia kvality ovzdušia by mala brať ohľad na skutočnosť, že počas gravidity sa znečistený vzduch prenáša aj na plod, a konať tak, aby chránila najcitlivejšie štádiá ľudského vývoja,“ povedal profesor Tim Nawrot z Hasselt University v Belgicku, ktorý bol jedným z vedúcich členov štúdie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok