Británia má nového ministra vnútra. Bravermanovú nahradí exminister dopravy Grant Shapps

TA3/TASR
19.10.2022 20:35

Britská premiérka Liz Trussová vymenovala v stredu Granta Shappsa za nového ministra vnútra. Došlo k tomu po tom, ako z tohto úradu odstúpila Suella Bravermanová. Vládu premiérky Trussovej, ktorá je v úrade iba šesť týždňov, tak v priebehu necelého týždňa opustili už dvaja ministri.

Británia má nového ministra vnútra. Bravermanovú nahradí exminister dopravy Grant Shapps
AP Photo/Alberto Pezzali

Shapps (54) bol ministrom dopravy vo vláde expremiéra Borisa Johnsona a z tohto postu odstúpil v septembri. V lete sa tiež uchádzal o pozíciu lídra britskej Konzervatívnej strany, a teda aj nového premiéra. Z tohto boja sa neskôr stiahol a v straníckom hlasovaní podporil bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, ktorého napokon porazila práve Trussová.

Bravermanová v stredu oznámila, že z postu ministerky vnútra odchádza preto, že kolegovi v parlamente poslala oficiálny dokument zo svojej súkromnej e-mailovej adresy. Údajne šlo o vyhlásenie jej rezortu k migrácii, ktoré má byť čoskoro zverejnené a pre ktoré chcela získať väčšiu podporu. Svojím konaním však porušila pravidlá ministerského kódexu.

Bravermanová v oficiálnom oznámení o rezignácii adresovanom Trussovej uviedla, že si svoju chybu uvedomila a rozhodla sa z funkcie odstúpiť. Zároveň však dala jasne najavo svoje obavy zo "smerovania" vlády Trussovej a toho, či kabinet dodržiava svoje programové vyhlásenie.

Trussová minulý piatok odvolala ministra financií Kwasiho Kwartenga. Stalo sa tak po turbulenciách, ktoré na finančných trhoch vyvolal jeho návrh rozpočtu. Kwartenga následne v úrade nahradil niekdajší šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok