Deti v školách sú alfou a omegou Šamorína. Ako by kandidáti na primátora mesta zvýšili mestské príjmy?

ta3/Patrik Guľa
18.10.2022 17:46

Možná spolupráca medzi kandidátmi, obávaná energetická kríza, ale aj šamorínske športoviská či mestské príjmy boli témami Predvolebnej diskusie ta3 na post primátora mesta Šamorín. V Divadle Jána Palárika v Trnave sa súboja o voličov zúčastnili dvaja z celkovo troch kandidátov. Súčasný primátor Csaba Orosz sa z diskusie ospravedlnil.

Deti v školách sú alfou a omegou Šamorína. Ako by kandidáti na primátora mesta zvýšili mestské príjmy?
ta3

Kandidátom na post primátora mesta Šamorín je Jozef Bednár (nezávislý), ktorý je presvedčený, že Šamorín dozrel na zmenu. "Bude len dobré, ak by nezávislí poslanci a primátor získali dôveru," uviedol. Mestu by podľa jeho slov prospelo, ak by nemalo jednofarebné mestské zastupiteľstvo. Riešením pri energetickej kríze je podľa neho modernizácia energetickej náročnosti budov a výmena svietidiel. "Deti však musia ostať v školách, je to alfou a omegou nášho mesta," dodal. 

Myslí si, že Šamorín je skvelé mesto pre šport. "Musím pochváliť súčasného primátora a jeho športové projekty. Podpora by mala pokračovať," prezradil kandidát. V prípade zvolenia by podľa jeho slov zorganizoval audit verejných podnikov v meste. "Mali by sme sa zamerať na využitie eurofondov a grantov," zamyslel sa. Vyzval, aby mesto s občanom komunikovalo verejne, čo by podľa jeho slov mohlo zlepšiť dôveru vo vedenie Šamorína. "V prípade zvolenia budem primátorom pre ľudí, ktorý bude pomáhať v ťažkých časoch," uviedol.

Multikultúrny primátor

Záujem o kreslo primátora Šamorína prejavil aj manažér František Sztruhár s podporou strán Maďarské fórum, KDH, SaS a Občianska konzervatívna strana. "Zvolený primátor by mal ovládať maďarčinu i slovenčinu. Musí byť multikultúrny, čím osloví oba tábory voličov," vyzval a dodal, že protikandidát Bednár by sa mal vzdať kandidatúry v jeho prospech alebo započať spoluprácu. Najdôležitejšia téma mesta je podľa jeho slov energetická kríza. "Dnes je už zbytočné polemizovať, čo mesto malo v rámci energetickej krízy urobiť v minulosti. V prvom rade sa musí zmeniť politická situácia v meste," kritizoval. 

Nad mestským športovým areálom podľa Sztruhára vysí veľký otáznik a myslí si, že je nutné pokračovať v podpore športovcov. "Nechcem zvyšovať dane našich občanov. Cesta je v externých zdrojoch," povedal kandidát pri otázke zvýšenia príjmov mesta. Ako ďalej uviedol, peniaze vybrané z dane za psa sú využívané neefektívne. Na záver dodal, že v prípade zvolenia by si okolo seba dosadil osoby, ktorým dôveruje. "Ľudia, občania Šamorína, príďte 29. októbra voliť. Len vďaka vám dokážem priniesť zmenu," dodal.

O znovuzvolenie zabojuje aj súčasný primátor mesta Csaba Orosz (Aliancia), ktorý sa však diskusie nezúčastnil.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 s kandidátmi na primátora mesta Šamorín si môžete pozrieť nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok