Brutálny útok na Zámockej preveril schopnosť polície. Dokázala by sa Bratislava ubrániť teroristickému útoku?

ta3
18.10.2022 18:43

Brutálny útok a poprava dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici v Bratislave preverili schopnosť všetkých bezpečnostných zložiek rýchlo reagovať na teroristický útok. Názory na rýchlosť a nasadenie polície sa rôznia nielen medzi politikmi, analytikmi, ale aj v laickej verejnosti.

Všetci sa však zhodujú zrejme na jednom. Limity polície a iných zložiek sa začínajú a končia pri financiách. Otázkou je tiež, ako by Bratislava zvládla dopredu do detailov naplánovaný  teroristický útok.

Najväčšiu spoločenskú diskusiu a kritiku postupu bezpečnostných zložiek vyvolal fakt, že od útoku až po samovraždu a vypátranie páchateľa na Zámockej ulici uplynula celá noc. Ozbrojený strelec sa tak pohyboval po meste, stihol ísť domov, vymeniť si zbraň. Napriek policajným opatreniam sa presúval po Bratislave pravdepodobne mestskou hromadnou dopravou.

Boli kroky polície správne?

"Reakcie polície vnímam skôr rozpačito. Vidíme, že sú tam nejaké otázniky," uviedol Juraj Krúpa (SaS), predseda brannobezpečnostného výboru. 

"Ak si porovnáte aj prípady osamelých strelcov zo zahraničia, tak polícia zareagovala vhodne a včas," povedal špeciálny prokurár Daniel Lipšic.

"Polícia nasadila všetky potrebné zložky, ktoré boli k dispozícii," reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Urobila maximum, hovorí analytik

Polícia ihneď po streľbe uzavrela okolité ulice, nasadila vrtuľník a podľa operatívnych informácií sledovala lokality, kde by sa unikajúci páchateľ mohol pohybovať. Z pohľadu analytika Andora Šándora tak urobila svoje maximum.

"Ja by som políciu v tejto chvíli nekritizoval, pretože nemala v rukách príliš veľa indícií, aspoň podľa toho, čo poznám ja, aby sa mohla domnievať, že jednak, ide o teroristický útok a tiež, že ten človek chce pokračovať v páchaní tohto útoku," povedal Andor Šándor, bezpečnostný analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok