Nehodu bojového lietadla v Jejsku zrejme spôsobila technická porucha, tvrdí Rusko

ta3 ČTK
18.10.2022 14:55

Počet obetí po pondelkovom páde ruského bombardéra Su-34 na obytný dom v Jejsku na juhu európskeho Ruska stúpol na 15. Ďalších 28 ľudí je zranených, uviedli v utorok podľa agentúry TASS miestne úrady. Predchádzajúca bilancia nešťastia predstavovala 14 mŕtvych a 19 zranených.

Nehodu bojového lietadla v Jejsku zrejme spôsobila technická porucha, tvrdí Rusko
TASR/AP

Záchranári ukončili prehľadávanie trosiek. Podľa vyšetrovateľov je najpravdepodobnejšou príčinou havárie lietadla technická závada, uviedla agentúra Interfax.

"Zomrel zranený s popáleninami," uviedla k 15. obete leteckého nešťastia zástupkyňa gubernátora Krasnodarského kraja Anna Miňkovová. Zranených bolo podľa nej 28 osôb, z ktorých tri sú vo vážnom stave. Medzi 15 zomrelými boli tri deti, dodala.

Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev v utorok popoludní oznámil, že v mieste dopadu vojenského lietadla boli dokončené pátracie a záchranné práce. Evakuovaní obyvatelia neporušených vchodov budovy sa podľa neho môžu vrátiť domov. Stíhací bombardér Su-34 sa podľa predbežných poznatkov zrútil v pondelok večer pri cvičnom lete kvôli požiaru motora počas vzletu. Obaja piloti sa stačili katapultovať. Podľa úradov sa lietadlo zrútilo na viacpodlažný dom, ale nevybuchlo. Kvôli úniku paliva ale vypukol požiar.

"Vyšetrovanie v súčasnosti považuje za hlavnú verziu havárie technickú závadu lietadla," uvádza sa v správe ruského vyšetrovacieho výboru, teda kriminálnej ústredne. Podľa ministerstva obrany nehodu zapríčinil požiar jedného z motorov pri vzlete. Nepotvrdené zábery na sociálnych sieťach ukázali veľkú ohnivú guľu, ktorá vyletela z niekoľkoposchodovej budovy. Plochu požiaru ministerstvo pre mimoriadne situácie odhadlo na 2000 štvorcových metrov. Poškodených bolo 72 bytov, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na miestne úrady. V rozľahlom dome či skôr obytnom bloku žilo viac ako 600 osôb. Stav domu teraz posúdi úradná komisia.

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupolu, ktoré okupuje ruská armáda. Agentúra DPA upozornila, že Jejsk leží natoľko blízko frontu na Ukrajine, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Kvôli blízkosti ukrajinskému bojisku majú teraz v okolí Jejsku zákaz lietať iné ako vojenské lietadlá. 

Gubernátor Kondraťjev vyhlásil v Jejsku stav núdze. Prezident Vladimir Putin nariadil šéfovi Krasnodarského kraja, ministrovi pre mimoriadne situácie a ministrovi zdravotníctva, aby sa bezodkladne vypravili na miesto nešťastia a poskytli potrebnú pomoc preživším. Vyšetrovanie prípadu začala ruská prokuratúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok