Švajčiarsko, krajina luxusných hodiniek

ta3/Milan Špak
11.12.2022 05:00

Švajčiarsko je krajinou, ktorá vo svete hodiniek predstavuje synonymum kvality, prestíže a luxusu. Hodinky od značiek Rolex, Patek Phillipe, Longines či Richard Mille nie sú len prístrojmi na ukazovanie času. Po celé generácie sú symbolom exkluzivity, moci a statusu.

Švajčiarsko, krajina luxusných hodiniek
Profimedia

História výroby švajčiarskych hodiniek

Technologický vývoj začiatkom 19. storočia totiž nahral do karát práve hodinárom vo Švajčiarsku, kde roľníci a farmári využívali zimné mesiace na výrobu komponentov pre firmy so sídlom v Ženeve. Ich pracovitosť a autonómia pomohli ich krajine prevýšiť konkurenciu, píše The New York Times.

"Švajčiarsko je ako krajina veľmi decentralizovaná," povedal Jérôme Lambert, výkonný riaditeľ firmy Montblanc. "To vytvorilo veľmi prirodzené rozšírenie tradičného spôsobu výroby hodiniek. Nebol to rovnaký prípad ako v Anglicku, Nemecku alebo Francúzsku, kde bola výroba veľmi centralizovaná vo veľkých mestách." 

Vďaka tomuto systému Švajčiari dokázali vyrobiť omnoho viac kusov než ostatní. Podľa historika Davida Christiansona, Anglicko a Švajčiarsko vyrobili v roku 1800 po 200 000 kusov hodiniek, do roku 1850 Švajčiari produkovali 2 200 000 hodiniek ročne, zatiaľ čo Briti nezaznamenali prakticky žiadny nárast. Kvantita však v tomto prípade neznamenala kvalitu.

Zmena prístupu výroby hodiniek

Zvyšujúca sa dominancia vreckových hodiniek americkej výroby ohrozovala Švajčiarov, ktorí sa v rokoch 1860 až 1880 snažili získať prevahu zaplavením amerického trhu lacnými hodinkami. "Ale bolo to haraburdie," povedal Christianson pre The New York Times. Na prelome 20. storočia Švajčiari upravili svoju stratégiu. "Začali vyrábať kvalitné hodinky za strednú cenu," uviedol Christianson. Tento prístup pokračoval aj počas prvej svetovej vojny.

Švajčiarske firmy ako Longines, Patek Philippe a Vacheron Constantin začali agresívne oslovovať amerických spotrebiteľov. Druhá svetová vojna zdecimovala americký hodinársky priemysel, ktorého továrne ovládlo vojnové ťaženie. Američania sa nedokázali prispôsobiť požiadavkám civilnej výroby, a tak sa Švajčiarom podarilo ovládnuť trh.

Na vrchole však Švajčiarsko neostalo dlho. Na scénu vstúpili Japonci s technológiou quartz, vďaka ktorej mohli dominovať trhu s lacnými hodinkami. Renesancia švajčiarskeho mechanického hodinárstva však prišla v 80. rokoch 19. storočia s príchodom značky Swatch, výrobcom švajčiarskych quartz hodiniek, ktorý porazil Japoncov v ich vlastnej hre. Počas nasledujúcich dekád sa Švajčiari preštylizovali na majstrov luxusu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 7
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok