Švajčiarsko, krajina luxusných hodiniek

ta3/Milan Špak
11.12.2022 05:00

Švajčiarsko je krajinou, ktorá vo svete hodiniek predstavuje synonymum kvality, prestíže a luxusu. Hodinky od značiek Rolex, Patek Phillipe, Longines či Richard Mille nie sú len prístrojmi na ukazovanie času. Po celé generácie sú symbolom exkluzivity, moci a statusu.

Švajčiarsko, krajina luxusných hodiniek
Profimedia

"Swiss made" je termínom, ktorý označuje niektoré z tých najkvalitnejších produktov na svete – lahodné švajčiarske čokolády, vyzreté syry, ale predovšetkým hodinky. Toto označenie sa však nemôže používať na všetky hodinky vyrobené vo Švajčiarsku. Je zárukou kvality a spoľahlivosti.

Na to, aby mohli byť hodinky označené ako "Swiss made", musia spĺňať hneď niekoľko zákonom definovaných kritérií. Podľa Contrôle officiel suisse des Chronomètres, oficiálneho švajčiarskeho inštitútu na testovanie chronometrov, ktorý je zodpovedný za certifikáciu presnosti švajčiarskych hodiniek, musia hodinky s označením "Swiss made" obsahovať švajčiarsky strojček zhotovený vo Švajčiarsku a musia prejsť kontrolou a inšpekciou na území krajiny helvétskeho kríža.

Kvantita nad kvalitou hodiniek

Dnes sa výrobcovia luxusných švajčiarskych hodiniek riadia tým, že je lepšie vytvoriť menej kusov z tých najkvalitnejších materiálov, čo hodinkám pridáva na exkluzivite a jedinečnosti, než vyrábať vo vysokých počtoch a menej kvalitne. Táto zásada však neplatila vždy, práve naopak.

Zmenšenie hodín natoľko, aby boli prenosné, sa historicky pripisuje Nemcom. Výroba prvých prenosných hodiniek sa prisudzuje Petrovi Henleinovi, ktorému sa to podarilo začiatkom 16. storočia. Švajčiarom trvalo takmer tristo rokov, než narušili dominanciu svojich susedov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 7 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok