Putin zvýšil platy funkcionárom vyslaným do okupovaných oblastí, dôvodom má byť ich bezpečnosť

t3 čtk
18.10.2022 06:55

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, podľa ktorého osoby zastávajúce funkcie v štátnom aparáte a odoslané služobne do okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny budú dostávať dvojnásobný plat. O Putinovom dekréte informovali ruské médiá.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Rusko sa pokúša anektovať štyri oblasti Ukrajiny, ale tamojšie "referendá" a následné rozhodnutia o pripojení k Rusku neuznáva drvivá väčšina krajín sveta. Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu odsudzujúcu pokusy Moskvy anektovať ukrajinské územie, pripomenula ruská redakcia BBC.

V Putinovom dekréte sa hovorí, že výplata úradníkov sa zdvojnásobuje "s cieľom zvýšenia úrovne sociálnej ochrany". Úradníkom budú tiež preplácať náklady na živobytie na okupovaných územiach v podobe diét a štát im preplatí ďalšie dodatočné výdavky.

Koncom septembra bol pri ukrajinskom ostreľovaní okupovaného Chersonu zabitý prvý zástupca šéfa okupačnej správy Chersonskej oblasti Alexej Kateriničev. Rodák z ruského Rybinska mal v oblastnej správe na starosti bezpečnosť. Vo funkcii podľa ruských médií pôsobil približne mesiac. V minulosti absolvoval školu ruskej tajnej služby FSB, pôsobil u ruských pohraničníkov a v jednotkách FSB, od minulého roka bol zástupcom náčelníka strediska ruských záchranárov pre obzvlášť riskantné operácie. Bol trikrát vyznamenaný rádom za hrdinstvo.

Ruské médiá tvrdia, že sa stal obeťou ostreľovania mesta z raketometov HIMARS, dodaných Ukrajine Spojenými štátmi.

Vojna, ktorú Putin rozpútal, dnes pokračuje 237. dňom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok