Trussová mala odpovedať na otázky o ekonomike. Do parlamentu však neprišla

ta3 ČTK
17.10.2022 21:57

Britská premiérka Liz Trussová sa v pondelok nedostavila do parlamentu, aby odpovedala na otázky k ekonomike. Poslancov zaujímalo zrušenie plánovaných daňových škrtov, ktoré oznámil nový minister financií Jeremy Hunt, alebo koniec vo funkcii jeho predchodcu Kwasiho Kwartenga. Neprítomnosť Trussovej vyvolala kritiku opozičných labouristov a obvinenia, že sa ministerská predsedníčka "bojí vlastného tieňa", uviedla agentúra Reuters.

Trussová mala odpovedať na otázky o ekonomike. Do parlamentu však neprišla
TASR/AP

Hunt dnes rozobral vládny ekonomický plán a výrazne zmenil väčšinu daňových škrtov, ktoré premiérka oznámila iba pred necelým mesiacom. Tento obrat síce upokojil finančné trhy a pomohol obnoviť ekonomickú dôveryhodnosť vlády, ale zároveň ešte viac podkopal rýchlo upadajúcu autoritu premiérky. Podporil aj výzvy na jej odstúpenie skôr, ako ju k tomu donúti zúfalá Konzervatívna strana, poznamenala agentúra AP.

Trussová sa potom nedostavila do parlamentu, aby odpovedala na otázky opozície a poslala namiesto seba Penny Mordauntovú, členku kabinetu zodpovednú za koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni. Posmešky labouristických poslancov boli v jednej chvíli také silné, že sa premiérky musela Mordauntová zastať. "Neschováva sa pod stolom," uviedla a dodala, že Trussová sa "zdržala pre veľmi naliehavé záležitosti".

Labouristi požiadali Trussovú, aby urobila vyhlásenie o výmene ministra financií počas súčasnej ekonomickej situácie. "Je čas, aby lídri viedli, ale kde je premiérka?" pýtal sa šéf Labouristickej strany Keir Starmer za hlasného jasotu svojich zákonodarcov.

Starmer obvinil vládu, že dlhodobo poškodzuje ekonomiku. "Akonáhle raz nabúrate auto v rýchlosti 100 míľ za hodinu, poškodili ste ho nadobro a budete platiť oveľa viac na poistnom mnoho ďalších rokov," povedal. "A zaplatia to pracujúci ľudia," dodal.

Trussová nakoniec dorazila do parlamentu na samom konci rozpravy, aby si vypočula Huntovo vyhlásenie o ekonomike. Neprehovorila a po necelej polhodine opäť odišla. Denník The Guardian potom s odvolaním sa na svoje zdroje z premiérkinej kancelárie uviedol, že Trussová sa v čase rozpravy stretla s Grahamom Bradym, ktorý vedie vplyvný konzervatívny Výbor 1922.

Bulvárny denník Daily Mail dnes napísal, že viac ako 100 konzervatívnych poslancov je pripravených predložiť Bradymu návrh na vyslovenie nedôvery Trussovej. Podľa pravidiel Konzervatívnej strany nemôže premiér čeliť hlasovaniu o dôvere, kým nie je rok vo funkcii. V praxi by však tlak na Bradyho mohol napriek tomu viesť k hlasovaniu. Podľa zdroja ale bola dnešná schôdzka Trussovej s Bradym vopred naplánovaná a nešlo sa o krízové stretnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok