Premiérka Trussová alebo hlávka šalátu? Briti uzatvárajú stávky, kto vydrží dlhšie

TA3 ČTK
17.10.2022 13:08

Britská verejnosť z iniciatívy bulvárneho denníka Daily Star uzatvára stávky, či vydrží dlhšie britská premiérka Liz Trussová alebo hlávka ľadového šalátu kúpená v samoobsluhe. Trussová čelí silnej kritike aj z vlastných radov a hrozí jej politický pád, šalát ozdobený blonďavou parochňou s namaľovaným úsmevom zase môže čoskoro zhniť. Súboj je možné sledovať v priamom prenose.

Premiérka Trussová alebo hlávka šalátu? Briti uzatvárajú stávky, kto vydrží dlhšie
Reprofoto/YouTube/Daily Star

Video sprevádza anketa, v ktorej 97 percent z viac ako 13-tisíc hlasujúcich dáva väčšiu šancu šalátu ako premiérke. Denník už tiež na instagrame ponúka špeciálny filter, ktorý fotografiu užívateľa upraví tak, aby sa podobal čoraz slávnejšej hlávke šalátu. Rovnaký šalát sa v pondelok objavil aj na titulnej strane denníka Daily Star.

Trussová stála na čele Konzervatívnej strany aj vlády po tom, čo po odchode Borisa Johnsona vyhrala v straníckom hlasovaní. V posledných týždňoch čelí kritike najmä za svoje plány na reformu daní a hospodárstva, ktorými chcela naštartovať britskú ekonomiku. Jej kroky vyvolali prudké zvraty na finančných trhoch, nepáči sa opozícii ani časti jej vlastnej strany.

Vtipy so šalátom odštartoval minulý týždeň denník The Economist, ktorý prirovnal Trussovú k roztápajúcemu sa ľadovcu a napísal, že premiérka má životnosť "asi ako ľadový šalát z regálu v obchode"

Od vymenovania za premiérku 6. septembra po prvú vládnu krízu po odpočítaní víkendov a desaťdňového smútku po smrti kráľovnej Alžbety II. totiž podľa denníka uplynulo sedem dní. Šalát za 60 centov má podľa predajcov vydržať desať dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok