Názor Lenky Buchlákovej k ta3 konferencii: K bytu sa už dostane menej ľudí

ta3/Lenka Buchláková
16.10.2022 20:13

ta3 konferencia venovaná developerom sa venovala aktuálnym otázkam na realitnom trhu. Odborníci sa zhodli, že trh sa pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb a stále obmedzenej výstavbe bytov mení. Nedostupnosť bývania sa prehlbuje.

Názor Lenky Buchlákovej k ta3 konferencii: K bytu sa už dostane menej ľudí
ta3/Lenka Buchláková

Ak sa pozrieme na štatistiky, ceny nehnuteľností výrazne rástli aj v ostatných troch mesiacoch, najrýchlejšie v Žilinskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji. Drahšie kraje, ako Bratislavský a Košický, rastú pomalším tempom, no za meter štvorcový v novostavbe v Starom Meste zaplatíte aj viac ako osemtisíc eur. Súčasný stav na realitnom trhu a zároveň sprísňovanie podmienok na hypotekárnom trhu sa odrazí v čoraz nedostupnejšom bývaní. 

Situácia je najhoršia od roku 2011. Konštatuje to v najnovšom komentári Národná banka Slovenska. Môže za to vysoký rast cien nehnuteľností, ako aj rastúce úročenie úverov na bývanie. Dostupnosť bývania je podľa centrálnej banky najhoršia za ostatných 11 rokov v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Ako relatívne najdostupnejšie sa naopak javia nehnuteľnosti v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

"Inflácia a rastúce ceny energií znižujú disponibilný príjem domácností a zároveň rastú úrokové sadzby na hypotékach. Čoraz viac ľudí na byt nedosiahne. Zároveň môže nastať stav, že ľudia prestanú veriť, že ceny bytov porastú a prestanú ich kupovať na investíciu. Doteraz sme videli, že ľudia kupovali byty radšej skôr a za nižšie ceny. Teraz sa to zrejme otočí, lebo ľudia si povedia, že počkajú a kúpia neskôr, keď klesnú ceny. No podľa môjho názoru ceny nových bytov nemajú prečo klesnúť," povedal Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok