Družba je znova v plnej prevádzke, tvrdí operátor. Vyšetrovanie poruchy pokračuje

ta3 čtk
15.10.2022 15:03

Severná vetva ropovodu Družba, ktorá bola tento týždeň poškodená, je znovu plne v prevádzke, uviedol poľský prevádzkovateľ ropovodov PERN na svojich internetových stránkach. Vyšetrovanie poruchy pokračuje, spoločnosť ale už skôr uviedla, že išlo pravdepodobne o únavu materiálu.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

"Technické služby PERN uviedli plne do prevádzky poškodenú vetvu ropovodu, ktorou je dodávaná ropa nemeckým klientom," píše sa vo vyhlásení. "Pokračuje vyšetrovanie príčin, ktoré viedli k tomu, že potrubie prasklo," stojí v ňom tiež. Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo verejnoprávnom rozhlase povedal, že je príliš skoro na závery, či ide o náhodné poškodenie, alebo o únik spôsobený sabotážou.

Pracovníci firmy teraz čistia miesto, kde ropa unikala do okolitého prostredia. Spoločnosť PERN zistila únik ropy v potrubí zhruba 70 kilometrov od mesta Plock v strednom Poľsku v utorok večer. Ľudia hlásili, že sa ropa vyliala do kukuričného poľa.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev, severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok