Ceny ropy opäť stúpajú, dôvodom má byť avizované zníženie produkcie

ta3 čtk
13.10.2022 20:50

Ceny ropy rastú. Prispieva k tomu oznámenie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a jej spojencov z minulého týždňa, že zníži produkciu ropy. Cenu suroviny podporil aj pokles zásob nafty v Spojených štátoch. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) varovala, že škrty skupiny OPEC+ môžu viesť k recesii svetovej ekonomiky.

Lacnejšie tankovať tak skoro zrejme nebudeme. Analytici odhadujú, že vysoké ceny sa udržia mesiace
TASR/František Iván

Severomorská ropa Brent krátko po 18:00 SELČ pridávala 1,7 percenta na 94,06 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala rast o 1,6 percenta na 88,69 dolára za barel. Skupina OPEC+ sa minulý týždeň dohodla, že zníži ťažbu ropy o dva milióny barelov denne. Skutočná strata dodávok sa ale bude pravdepodobne pohybovať len okolo jedného milióna barelov, pretože niekoľko členských štátov stále nedosahuje skôr dohodnuté ťažobné ciele. Skupinu tvorí OPEC a jej spojenci na čele s Ruskom.

Podľa vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) sa zásoby ropných destilátov, ktoré zahŕňajú naftu a vykurovací olej, v týždni končiacom 7. októbra v USA znížili o 4,9 milióna barelov na 106,1 milióna barelov, čo je najnižšia hodnota od mája. Zásoby benzínu prekvapivo vzrástli o dva milióny barelov a zásoby ropy o takmer desať miliónov barelov – viac, než sa čakalo. "Najviac znepokojujúcou časťou správy (EIA) je, že zásoby destilátov sú zatiaľ pod priemerom. Zima sa blíži," uviedol analytik Phil Flynn zo spoločnosti Price Futures Group.

"Plán skupiny OPEC+ (...) vykoľajil rastovú trajektóriu dodávok ropy do konca tohto roka aj na budúci rok. Výsledná vyššia cenová hladina zhoršuje volatilitu trhu a zvyšuje obavy o energetickú bezpečnosť," uviedla IEA.

Agentúra súčasne znížila výhľad rastu dopytu na tento rok v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 60.000 barelov denne na 1,9 milióna barelov denne. Na budúci rok potom výhľad rastu dopytu znížila o 470.000 na 1,7 milióna barelov denne. Svetový dopyt po rope by tak mal v budúcom roku predstavovať v priemere 101,3 milióna barelov denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok