Šéfka MMF: Nemôžeme dovoliť, aby sa inflácia stala rozbehnutým vlakom

ta3 TASR
13.10.2022 17:42

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová vyzvala vo štvrtok svetových politikov, aby pokračovali v boji proti rastúcej inflácii, aj keď to znamená ešte väčšiu bolesť v čase mimoriadnych ekonomických otrasov. Informovala agentúra AP.

Šéfka MMF: Nemôžeme dovoliť, aby sa inflácia stala rozbehnutým vlakom
TASR/AP

Georgievová skonštatovala, že svetovú ekonomiku "zasiahol jeden šok za druhým", najskôr to bola pandémia nového koronavírusu a následne ruská invázia na Ukrajinu a oživenie inflácie. Prioritou by podľa nej malo byť obmedzenie rastu cien. "Ak neobnovíme cenovú stabilitu, podkopeme vyhliadky na rast," povedala. "Nemôžeme dovoliť, aby sa inflácia stala rozbehnutým vlakom," skonštatovala a dodala, že je to zlé pre hospodársky rast aj pre ľudí, zvlášť pre chudobných.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) a ďalšie centrálne banky zvyšujú úrokové sadzby, aby skrotili infláciu. USA vo štvrtok oznámili, že rast inflácie sa v septembri síce spomalil na 8,2 %, ale jeho tempo je stále veľké, čo zosilňuje tlak na americké domácnosti.

Georgievová pripustila, že vyššie náklady na pôžičky priškrtia hospodársky rast, ale vyzvala politikov, aby preukázali zdržanlivosť pri míňaní peňazí. "Keď menová politika brzdí, fiškálna politika by nemala šliapnuť na plynový pedál," vyhlásila.

Vlády, z ktorých mnohé sú už po boji s pandémiou značne zadlžené, by sa v čase drahých potravín a trestuhodne vysokých nákladov na energie mali zamerať na pomoc tým najzraniteľnejším, nie na rozsiahlejšie výdavkové programy. "Politické opatrenia musia byť dobre zacielené a musia byť dočasné," upozornila. Georgievová varovala tiež, že "fragmentácia" svetovej ekonomiky na konkurenčné politické bloky môže spôsobiť pretrvávanie inflácie. Ak geopolitické napätie spôsobí, že firmy presunú svoje dodávateľské reťazce – napríklad z Číny – výroba by mohla byť menej efektívna a drahšia. A zvýšenie sadzieb centrálnych bánk s tým veľa urobiť nemôže.

"Ak stratíme výhody integrovanejšej globálnej ekonomiky, všetci budeme chudobnejší," poznamenala. Georgievová to uviedla v čase, keď sa vo Washingtone schádzajú svetoví finanční lídri na jesennom zasadaní MMF a Svetovej banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok