Cyklotrasy, propagácia gastro výrobkov či geopark. Budúcnosť Revúcej vidia všetci kandidáti na primátora v rozvoji cestovného ruchu

ta3/Veronika Kužmová
13.10.2022 19:17

Aká je budúcnosť Revúcej? Dostavia sa futbalový štadión? Aj to boli otázky, ku ktorým sa vyjadrili traja kandidáti na primátora Revúcej, ktorí prijali pozvanie do štvrtkovej Predvolebnej diskusie ta3. O hlasy voličov sa prostredníctvom argumentov v priestoroch Cikkerovho paláca v Banskej Bystrici uchádzali súčasný primátor Július Buchta (nezávislý), manažérka Ľuba Benešová (nezávislá) a vedúci oddelenia životného prostredia Pavol Balážik (nezávislý).

Cyklotrasy, propagácia gastro výrobkov či geopark. Budúcnosť Revúcej vidia všetci kandidáti na primátora v rozvoji cestovného ruchu
ta3

Na úvod diskusie všetci traja nezávislí kandidáti na primátora mesta Revúca povedali pár slov k dôvodom svojej kandidatúry. Podľa Pavla Balážika sa Revúca v posledných rokoch nijak výnimočne nerozvíjala. "Rozhodol som sa kandidovať, aby som poukázal na smery, ktoré by Revúcu niekam jednoznačne posunuli a popísali víziu rozvoja, ktorá by mala byť nosnou,“ odpovedal.

"Mám rada Revúcu a región, v ktorom žijem a nestačím sa čudovať, ako veci v meste nefungujú. To je dôvod, prečo kandidujem. Bola by som rada, keby sa z mesta Revúca stalo sebavedomé okresné mesto,“ povedala kandidátka Ľubica Benešová a podotkla, že podľa nej absentuje verejná diskusia s obyvateľmi. Benešová ako možná primátorka vidí niekoľko výziev vo vedení mesta. Spomenula plánovanie rozpočtu mesta, problematiku športovej haly v Revúcej, ďalšími výzvami sú podľa nej ozdravenie mestských podnikov, oživenie mestských lesov či vybudovanie podniku mestských služieb. 

“Nepodarilo sa nám zrealizovať všetky projekty a dotiahnuť ich do úspešného konca, preto by som rád pokračoval v tých rozbehnutých projektoch a dokončil ich," okomentoval dôvod svojej ďalšej kandidatúry súčasný primátor Revúcej Július Buchta. "Najväčšia výzva bude určite energetická stratégia pre mesto," povedal primátor Buchta.

Revúca stráca obyvateľov

K téme odchodu mladých ľudí z regiónu a k výzve prilákať ďalších obyvateľov do Revúcej Balážik odpovedal, že "to je jedna z najťažších úloh regiónu". Medzi jeho priority ako primátora bude patriť podpora cestovaného ruchu a regionálneho rozvoja. "Chcel by som podporiť startupy, tretí sektor a dať príležitosť mladým ľuďom,“ povedal.  

"Zamerala by som sa na infraštruktúru stredného školstva,“ povedala Benešová, ktorá vidí, rovnako ako ostatní rečníci, riešenie problému odlivu obyvateľov v podpore mladých. "Chcela by som podporiť mladých podnikateľov tým, že im dáme k dispozícii priestory na podnikanie,“ odpovedala a poukázala aj na potenciálnu pomoc pre mladé rodiny v podobe rekonštrukcie detských ihrísk.  

Potenciál Muránskej planiny

"Prioritu vidím jednoznačne vo vytváraní pracovných miest cez rozvoj cestovného ruchu,“ povedal primátor Buchta. "Sme Mesto kultúry na rok 2022, za čo som veľmi rád,“ vyzdvihol súčasný primátor. "Naším záujmom by bolo vytvoriť geopark Gemer, aby ten, kto príde do Revúcej a do okolitých obcí, ju nepovažoval len za tranzitné miesto, ale aby títo ľudia tu svoj čas vedeli využiť obohacujúco,“ povedal Balážik.

"V súčasnej dobe to nevyužívame dostatočne,“ odpovedala Benešová k otázke, či Revúca využíva dostatočne potenciál Muránskej planiny, ktorá sa nachádza neďaleko mesta. Nezávislá kandidátka poukázala na to, že v Revúcej okrem Múzea prvého slovenského gymnázia nie je nič iné, čo by prilákalo turistov. "Rozvoj turizmu a cestovného ruchu v Revúcej vidím v propagácii nejakého gastro výrobku alebo remeselného produktu,“ povedala Benešová.

Buchta zas hovoril o cyklistickom cestovnom ruchu v Revúcej. "Cyklotrasy ako také sú v Revúcej a jej okolí využívané. Chceli by sme využiť existujúcu železničnú trať, ktorá vedie do Muráňa, aby sa tam zrealizovali cyklodreziny, a tiež existujúcu železničnú stanicu, aby tam vznikol cyklohub,“ povedal úradujúci primátor.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok