Banskú Bystricu čaká beh na dlhé trate. Kandidáti na primátora predstavili riešenia MHD

ta3/Patrik Guľa
13.10.2022 23:14

Parkovacia politika mesta, riziká energetickej krízy alebo mestská hromadná doprava či nájomné byty. V Cikkerovej sieni na banskobystrickom Námestí SNP sa Predvolebnej diskusie ta3 zúčastnilo päť z celkovo šiestich kandidátov na post primátora mesta Banská Bystrica.

Banskú Bystricu čaká beh na dlhé trate. Kandidáti na primátora predstavili riešenia MHD
ta3

Jedinou ženou, ktorá prejavila záujem o post primátorky mesta Banská Bystrica je občianska aktivistka Diana Javorčíková (nezávislá), ktorá má podporu od Banskobystrickej alternatívy, SaS, PS, Spolu-OD, DS a ODS. "Som hrdá, že nemám skúsenosti v komunálnej politike, pretože skúsení su už zomletí systémom," uviedla. Podľa nej sú občania Slovenska denne masírovaní k podnecovaniu nenávisti. 

"Naše mesto nie je pripravené, aby sme dostatočne zvládli energetickú krízu. Peniaze sme zbytočne míňali na asfaltovanie ciest," kritizovala Javorčíková, ktorá by podľa jej slov zvýšila efektivitu práce a neznižovala by platy zamestnancov na úrade. Ako ďalej uviedla, víta príchod investora aj mimo mesta, pretože si myslí, že v Banskej Bystrici už nie je priestor pre developera. "Dôležité sú daňové úľavy pre malých a stredných podnikateľov." Myslí si, že Banská Bystrica má v porovnaní s ostatnými mestami v kraji predraženú hromadnú dopravu. "Zavediem parkovaciu politiku v meste," dodala na záver. 

Beh na dlhé trate

Šéfom samosprávy chce byť aj mestský poslanec Daniel Karas s podporou Smer-SD a Republika. Podľa jeho slov je nutné do mesta prilákať strategického investora. "Investor by priniesol ľuďom prácu a tým by nám obyvatelia neodchádzali z mesta. Je to ale beh na dlhé trate," reagoval na problém klesajúcej populácie v Banskej Bystrici. V prípade zvolenia by do mestského zastupiteľstva podľa neho priniesol svoj tím. 

"Mesto musí byť pripravené na riziká energetickej krízy," dodal Karas. Ako ďalej uviedol, chce mestu zabezpečiť prvé miesto vo všetkých rebríčkoch slovenských miest. "Rád by som mestu vrátil jednu zo štátnych inštitúcií, ktoré boli prevzaté Bratislavou." Na záver dodal, že súčasná zmluva o hromadnej doprave je výhodná.

Kandidátom na primátora Banskej Bystrice je aj bezpečnostný analytik Anton Minárik (nezávislý), ktorý by podľa jeho slov chcel zužitkovať svoje skúsenosti pri riadení mesta. "V demokratickej spoločnosti sa takéto veci diať nemôžu," uviedol o tragédii na Zámockej ulici v Bratislave.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok