Nonstop rekonštrukcia ciest a choré zdravotníctvo. Ako by kandidáti na banskobystrického župana motivovali lekárov?

ta3/Patrik Guľa
12.10.2022 22:53

Odchod zdravotníkov, katastrofálny stav ciest a nemocníc, či efektivita energetickej náročnosti budov v správe kraja. Aj na tieto témy debatovali ôsmi z celkovo deviatich kandidátov na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Cikkerovej sieni na banskobystrickom Námestí SNP.

Nonstop rekonštrukcia ciest a choré zdravotníctvo. Ako by kandidáti na banskobystrického župana motivovali lekárov?
ta3

Na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (ďalej len BBSK) kandiduje Maroš Čupka (Socialisti.sk), ktorý by podľa jeho slov chcel nájsť v krajskom zastupiteľstve spoločnú reč. "Mrzí ma, že súčasné vedenie kraja nevyužilo potenciál a čas, aby sme sa pripravili na najhoršie," uviedol pri otázke rizík energetickej krízy. Verejná služba, ako je prímestská hromadná doprava, by podľa neho mala slúžiť verejnosti a verejnému záujmu. "Zdravotníctvo a školstvo máme na Slovensku v zlom stave. Je to systémový problém," upozornil Čupka. Jedným z riešení prosperity BBSK je podľa jeho slov motivácia obyvateľov, aby pestovali, chovali a následne sa ich produkty dostali na lokálny trh. 

Nemocnice prenajaté mäsiarom

Záujem o kreslo župana prejavil aj predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak, ktorý si myslí, že vláda pri možnosti zastropovania cien energií zlyhala. "Riešením energetickej krízy je naplno využiť potenciál energeticky náročných objektov a využiť externé finančné zdroje," vyhlásil. 

Štát podľa jeho slov nedal samosprávam nič a ešte im aj zobral. Ako ďalej uviedol, BBSK si musí preveriť, ktoré nemocnice súčasné vedenie kraja prenajalo mäsiarom a iným podnikateľom. "Máme málo lekárov, ale veľa pacientov. Musíme mať perfektne vybavenú ambulanciu," povedal Huliak a dodal, že cestou, ako si udržať lekárov v kraji, nie je zvyšovanie platov, ale budovanie kvalitného prostredia, v ktorom pracujú. 

Nonstop rekonštrukcia

Na kandidátnej listine figuruje poslanec Národnej rady SR Marek Kotleba (ĽSNS). Za vinníka vysokých cien energií považuje Európsku úniu a machinácie na burze. "Chceme poskytnúť celoplošné podpory pre obyvateľov. Nedovolíme, aby naše deti či dôchodcovia mrzli," uviedol. Kotleba tiež kritizoval neefektívne využívanie budov pod správou BBSK a nevyužitie eurofondov súčasným vedením kraja. "Pri výstavbe ciest je najväčší problém obstarávanie, ktoré celý proces predĺži. Chcem zamestnať viac ľudí, ktorí by mohli nonstop rekonštruovať cesty," prezradil. Podľa jeho slov by chcel zaviesť pohotovostnú lekáreň v každom okresnom meste. Ďalej je podľa neho dôležitá podpora stredných odborných škôl a remeselníkov. 

O kreslo predsedu kraja zabojuje aj súčasný podpredseda a poslanec BBSK Ondrej Lunter s podporou SaS, PS, KDH, Spolu, OKS, Aliancia a Hlas-SD. Počas jeho súčasného mandátu už podľa neho schválili plán úspory 15 % energií. Prezradil, že kraj dokáže ušetriť znižovaním teploty v miestnostiach a časom kúrenia. "V prípade zvolenia hneď oslovím vládu, aby nám poskytla kompenzačný balík," vyhlásil. Ako ďalej uviedol, budúci rok bude zavádzať len nutné opatrenia a taktiež si myslí, že dôležité je pokračovať vo výstavbe a rekonštrukcii ciest. "Zdravotníctvo je moja srdcová záležitosť, ktorej sa venujem. Najväčší problém nášho zdravotníctva je byrokracia a neschopnosť vlády vytvárať kapacity vo vzdelávacom priestore," kritizoval syn súčasného župana BBSK. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok