Zelenskyj požiadal o ďalšie milióny dolárov, s ich pomocou chce čo najrýchlejšie ukončiť vojnu

ta3 čtk
12.10.2022 22:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje od medzinárodných darcov ďalších 38 miliárd dolárov. Ukrajine majú budúci rok pomôcť vyrovnať odhadovaný rozpočtový deficit. Zelenskyj to povedal v on-line prejave k fóru, ktoré sa zišlo na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vo Washingtone.

zelenskyj_2.jpg
TA3

"Čím viac pomoci Ukrajina teraz dostane, tým skôr skončíme ruskú vojnu, a tým skôr a spoľahlivejšie zaručíme, že sa tak krutá vojna nerozšíri do ďalších krajín," povedal ukrajinský prezident.

MMF v piatok schválil Ukrajine dodatočné núdzové financovanie za 1,3 miliardy dolárov, o ktoré Kyjev žiadal. Krajina má pomôcť udržať v chode ekonomiku pri trvajúcom boji s Ruskom. Svetová banka začiatkom tohto mesiaca uviedla, že ukrajinská ekonomika zdevastovaná inváziou ruských vojsk v tomto roku klesne o 35 percent.

Zelenskyj v stredu povedal, že Ukrajina žiada, aby bola vytvorená stála pracovná skupina, ktorá by jeho krajine poskytovala pomoc. Ukrajina podľa neho potrebuje 17 miliárd dolárov na prestavbu kľúčovej infraštruktúry, poškodených obytných domov a škôl. Dve miliardy dolárov sú potrebné na prestavbu energetickej infraštruktúry, nie menej ako päť miliárd dolárov na úverové limity na nákup uhlia a plynu. Kyjev tiež žiada, aby mu MMF poskytol nový úverový program za 20 miliárd dolárov.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal požiadal ministrov financií, aby skonfiškovali zmrazené ruské aktíva za stovky miliárd dolárov. Západné protiruské sankcie by sa podľa neho mali zosilniť. Ukrajina bude potrebovať budúci rok 55 miliárd dolárov externého financovania, povedal Šmyhal.

Ministri financií štátov skupiny G7 v stredu vo Washingtone na okraji jesenného rokovania MMF uviedli, že chcú Ukrajine poskytovať finančnú pomoc aj budúci rok. Tohtoročné najnaliehavejšie finančné potreby Ukrajiny sú podľa nich pokryté. Okrem vojenskej a humanitárnej podpory už krajina dostala rozpočtovú podporu vo výške 20,7 miliardy amerických dolárov, celkom je pre ňu na tento rok vyčlenených 33,3 miliardy dolárov. Najväčším podporovateľom Ukrajiny sú Spojené štáty, z európskych krajín poskytuje najviac peňazí Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok