Ďalšia pomoc pre Ukrajinu. Holandsko jej dodá systém protivzdušnej ochrany, Kanada vojenskú techniku

ta3 čtk
12.10.2022 20:42

Holandsko dodá Ukrajine systémy protivzdušnej obrany v hodnote 15 miliónov eur. Podľa agentúry Reuters to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Kanada dnes sľúbila Ukrajine poslať ďalšiu vojenskú pomoc vrátane techniky a munície.

Ďalšia pomoc pre Ukrajinu. Holandsko jej dodá systém protivzdušnej ochrany, Kanada vojenskú techniku
Twitter/NEXTA

V Bruseli to na rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, prostredníctvom ktorej spojenci koordinujú dodávky zbraní napadnutej krajine, oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová.

Holandská vláda krok oznámila v liste parlamentu. Krok odôvodnila ako reakciu na masívne ruské nálety na Ukrajinu. Rusko v pondelok a v utorok v niekoľkých vlnách zasiahlo mestá naprieč Ukrajinou pri rozsiahlych vzdušných útokoch, ktoré si podľa Reuters vyžiadali životy najmenej 26 ľudí a desiatky zranených. Údery tiež vyradili z prevádzky dodávky elektrickej energie a tepla.

"Na tieto útoky... možno reagovať iba neutíchajúcou podporou Ukrajiny a jej ľudu," napísala Ollongrenová. Holandsko už predtým poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote desiatok až stoviek miliónov eur.

Kanada venuje Ukrajine obrnené vozidlá, delostreleckú muníciu, komunikačné vybavenie a zimné oblečenie za 47 miliónov kanadských dolárov. Zhruba tretinu balíčka predstavuje munícia pre húfnice, ďalšiu tretinu tvorí zimné oblečenie ako topánky, rukavice alebo nohavice. Kanada tiež poskytne ďalšie špičkové kamery v hodnote 15,3 milióna kanadských dolárov, ktoré Ukrajinci používajú na svojich bezpilotných lietadlách, uviedla agentúra Reuters.

Anandová sa dnes v Bruseli stretla so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom a informovala o tom na twitteri. "Budeme ukrajinské sily naďalej podporovať prostriedky, ktoré potrebujú, aby mohli bojovať a zvíťaziť," napísala Anandová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok