Stratégia bezpečnosti USA: Presadzovať sa voči Číne a pokračovať v odpore voči Rusku

ta3 čtk
12.10.2022 21:24

Dlhodobo sa presadzovať voči Číne, pokračovať v odpore voči Rusku a spolupracovať s partnermi. To sú hlavné body novej bezpečnostnej stratégie Spojených štátov, ktoré v stredu prezentoval poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informovala agentúra AFP.

Stratégia bezpečnosti USA: Presadzovať sa voči Číne a pokračovať v odpore voči Rusku
Twitter/FLASH

USA sa podľa Sullivana musia sústrediť na svoj vzťah s Čínou, ktorá aj po ruskej invázii na Ukrajinu predstavuje najzávažnejšiu výzvu pre svetový poriadok, a vysporiadať sa s medzinárodnými výzvami vrátane klimatickej zmeny, terorizmu, inflácie a energetickej krízy.

Postaviť sa autoritárskym režimom je podľa 48-stránkového dokumentu zverejneného americkou exekutívou najnaliehavejšou výzvou pre demokratický svet, na čele ktorého musia naďalej stáť Spojené štáty. Aby to docielili, musia zostať ekonomickou veľmocou, povedal Sullivan. "Rusko predstavuje bezprostrednú hrozbu pre slobodný a spravodlivý medzinárodný poriadok tým, že nehanebne porušuje základné medzinárodné pravidlá," uviedol Biely dom.

"Čína je naproti tomu jediným súperom, ktorý má ako vôľu zmeniť medzinárodný poriadok, tak aj stále viac ekonomických, diplomatických, vojenských a technologických prostriedkov, aby to dosiahol," povedal Sullivan.

Bezpečnostný poradca dnes ďalej zopakoval vyhlásenie prezidenta Bidena, že USA prehodnocujú svoj postoj voči Saudskej Arábii v reakcii na nedávne rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov v OPEC+ znížiť produkciu ropy o dva milióny barelov denne.

Ceny ropy a poťažmo palív sú pre Bidena dôležitou témou aj kvôli blížiacim sa americkým voľbám 8. novembra, uvádza agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok