Scholzov protiraketový dáždnik chce podporiť viacero krajín, medzi nimi aj Slovensko, informuje Der Spiegel

ta3 čtk
12.10.2022 20:30

Do projektu spoločnej protiraketovej obrany, o ktorom v auguste v Prahe hovoril nemecký kancelár Olaf Scholz, sa chce zapojiť 12 európskych štátov vrátane Slovenska. Vyplýva to z informácií nemeckého spravodajského časopisu Der Spiegel.

Scholzov protiraketový dáždnik chce podporiť viacero krajín, medzi nimi aj Slovensko, informuje Der Spiegel
TASR/AP

Podľa nemeckého magazínu sa chce na projekte podieľať obzvlášť veľké množstvo východoeurópskych štátov. Na okraj stretnutia ministrov obrany v bruselskej centrále NATO má byť podpísané spoločné vyhlásenie európskych štátov, ktoré sa chcú podieľať na obrannom systéme proti balistickým raketám a ďalším hrozbám zo vzduchu podľa návrhu nemeckého kancelára, vyplýva z informácií nemeckého magazínu.

Podľa informácií diplomatov NATO chcú vyhlásenie o zámere podpísať okrem Nemecka aj Belgicko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Fínsko, Nórsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Holandsko. Predbežná zmluva má odštartovať prvé plánovanie rozsiahleho projektu. Podľa diplomatov pribudnú ešte ďalší partneri.

Scholz v augustovom prejave na Karlovej Univerzite v Prahe hovoril o svojich predstavách budúcnosti demokratickej Európy. Ako hrozbu spomenul nedostatočnú vzdušnú obranu, do ktorej by rád zapojil ostatné európske krajiny. "A Nemecko bude túto budúcu protivzdušnú obranu navyše koncipovať tak, aby sa na nej mohli podieľať, ak o to budú mať záujem, aj európski susedia, napríklad Poliaci, pobaltské krajiny, Holanďania, Česi, Slováci alebo naši škandinávski partneri," povedal Scholz.

Krátko po kancelárovom prejave nemecké médiá s odvolaním sa na vládne zdroje informovali, že Nemecko chce protivzdušnú obranu postaviť na izraelskom systéme Arrow 3.

Plán je reakciou na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. Mnoho európskych krajín si uvedomilo, že sa na protivzdušnej obrane v uplynulých rokoch príliš šetrilo, píše Der Spiegel.

Nový systém má zahŕňať obranu proti balistickým raketám, ako aj ochranu napríklad pred útokmi s pomocou bezpilotných lietadiel. Tiež Der Spiegel píše, že má byť na tento účel pravdepodobne nakúpený izraelský systém Arrow.

Bundeswehr je teraz vyzbrojený americkým systémom Patriot, ktorý je síce považovaný za vysoko efektívny, ale nie je určený pre veľký ochranný dáždnik, poznamenal Der Spiegel.

Myšlienka spoločného obranného systému je jednoduchá, píše Der Spiegel. V pláne je, že sa prepojí viacero systémov Arrow, čím sa ochranný dáždnik výrazne zväčší. Zatiaľ nie je jasné, kto systém zaplatí, ale Nemecko by rado prevzalo vedúcu úlohu v projekte. Záujem o spoločný projekt nemá Paríž a napríklad Poľsko chce vybudovať svoj vlastný systém protivzdušnej obrany, uviedol aj nemecký magazín. Francúzsko ako jadrová mocnosť stavia tradične skôr na odstrašujúce pôsobenie svojho jadrového arzenálu než na konvenčné systémy protivzdušnej obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok