Putin je slabý vodca. Je čas obmedziť vplyv Moskvy, myslí si Lipavský

ta3 ČTK
12.10.2022 19:30

Ruský prezident Vladimír Putin sa ukázal byť slabším, než sa predpokladalo. V stredu to vo zverejnenom rozhovore s denníkom Bild vyhlásil český minister zahraničných vecí Ján Lipavský. Povedal, že éra niekdajšej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a s tým súvisiaci ústretový prístup k Rusku skončili a že Európa sa teraz musí naučiť obmedziť vplyv Moskvy. Poukázal tiež na to, že ruské jadrové vyhrážanie je príliš aj na Čínu a Indii.

Ústretový prístup k Rusku sa skončil. Je čas obmedziť vplyv Moskvy,  myslí si Lipavský
TASR/AP

Putin sa podľa Lipavského prejavil ako slabý vodca, ktorý bude stále slabnúť, pretože sa vydal na cestu, ktorú nevie ukončiť. "Je to slabý vodca. A v Rusku byť slabým vodcom často vedie k osobnému koncu," povedal Lipavský. Uviedol tiež, že Putin sa útočením na ukrajinské civilné ciele sám chová ako terorista, hoci napríklad úder na most na Krym sám označuje za terorizmus.

K útokom na civilné ciele český minister povedal, že Rusko tak chce oslabiť morálku Ukrajincov. Poznamenal ale, že Kremeľ nebude schopný v takejto intenzite teroru pokračovať, pretože ruské sily majú len obmedzené množstvo sofistikovaných rakiet. Putin podľa neho stráca Čínu a Indiu. "Hra na jadrovú vojnu je príliš pre štát ako India a Čína, ktoré majú inak dištancovaný postoj ku konfliktu," povedal.

Európa sa podľa Lipavského musí v prístupe k Rusku vyvarovať opakovaniu chýb z minulosti. "Doba Merkelovej skončila. A táto politika voči Rusku tiež skončila," povedal. "Ako chcete zlepšiť vzťahy s Ruskom, keď Rusko strieľa rakety na civilistov a otvorene to priznáva? Keď Rusko vedie energetickú vojnu proti Európe? Keď Rusko nasadilo proti Európe hybridné vedenie vojny a dezinformácie?" položil si otázku. Uviedol, že Európa sa musí naučiť ruský vplyv obmedziť. "Myslím, že Nemecko tomu rozumie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok