Medzinárodný výcvik ukrajinských vojakov už má približnú podobu, dohodli sa na nej štáty EÚ

ta3 TASR
12.10.2022 18:26

Členské štáty EÚ sa dohodli na približnej podobe vojenskej misie zameranej na výcvik 15.000 ukrajinských vojakov v niekoľkých členských krajinách. V stredu to uviedli európski diplomati, informujeme na základe správy agentúry AFP.

ONLINE:
TASR/AP

Na stretnutí veľvyslancov členských štátov EÚ v Bruseli došlo k politickej dohode, ktorú podľa jedného z diplomatov predložia na pondelkové zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Myšlienku vytvoriť výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov oznámil v auguste šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

V pracovnom dokumente na túto tému, do ktorého nahliadla agentúra AFP, sa píše, že vojenská asistenčná misia EÚ (EUMAM) bude poskytovať výcvik veľkému množstvu príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl v rôznych vojenských funkciách. Dvaja diplomati, ktorí si pre citlivosť témy želali ostať v anonymite, uviedli, že na začiatku by malo byť vycvičených 15.000 ukrajinských vojakov.

Predmetná dohoda vyžaduje, aby boli v každej členskej krajine EÚ vytvorené ústredia a školiace strediská EUMAM, ktoré by poskytovali výcvik, uviedol jeden z diplomatov. Poľsko a Nemecko podľa dvoch diplomatov vyhlásili, že sú pripravené byť súčasťou misie.

Misia EUMAM má byť financovaná z rozpočtového mechanizmu známeho ako Európsky mierový nástroj (EPF). Z tohto fondu bolo vyčlenených 2,5 miliardy eur na financovanie nákupu zbraní a vojenského vybavenia pre Ukrajinu. Ďalších 500 miliónov eur na pomoc Ukrajine má byť schválených v pondelok na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok