Americký minister obrany pochválil ukrajinské jednotky, krajine prisľúbil pomoc Kontaktnej skupiny

ta3 TASR
12.10.2022 16:17

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu vyzdvihol ukrajinské sily bojujúce proti Rusku a vyjadril podporu Ukrajine zo strany USA i Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Informujeme na základe správy z agentúry DPA.

Americký minister obrany pochválil ukrajinské jednotky, krajine prisľúbil pomoc Kontaktnej skupiny
TASR/AP

"Táto kontaktná skupina stojí jednotne a odhodlane. Budeme pokračovať v podpore obranných spôsobilostí Ukrajiny pre súčasné naliehavé potreby a aj dlhodobo," povedal Austin na stretnutí Kontaktnej skupiny v Bruseli. Americký minister obrany pripomenul nedávne ruské letecké útoky na Ukrajinu, ktoré boli namierené aj voči civilným cieľom.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin si vybral vojnu, Ukrajina sa však rozhodla brániť sa a darí sa jej to veľkolepo," povedal Austin. Dodal, že ruskému prezidentovi nevyšli plány na rýchle dobytie Kyjeva, či pripojenie štyroch ukrajinských regiónov bez medzinárodnej reakcie na tieto kroky.

"Ukrajinské sily zmenili dynamiku tejto vojny," povedal Austin. Ukrajinskí vojaci podľa neho oslobodili "stovky miest spod ruskej okupácie a získali späť tisíce štvorcových kilometrov svojho územia". Ukrajinským vojakom pri tom pomohla aj podpora zo strany Kontaktnej skupiny, uviedol. Táto skupina bude podľa jeho slov pokračovať v podpore obranných spôsobilostí Ukrajiny.

Austin tiež pripomenul, že USA pred dvoma týždňami oznámili ďalší balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,1 miliardy dolárov.

Tzv. Kontaktná skupina pre Ukrajinu bola založená na jar a zahŕňa približne 50 krajín sveta, píše DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany. V stredu sa jej predstavitelia stretli na rokovaní v Bruseli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok