Klesajúci počet obyvateľov i lákanie nových investorov. To sú výzvy, s ktorými sa popasujú kandidáti na primátora Banskej Štiavnice

ta3/Veronika Kužmová
12.10.2022 19:13

Nájomné byty, nezamestnanosť aj problémy s parkovaním. Aj týmto témam sa v ďalšej zo série Predvolebných diskusií ta3, tentokrát v priestoroch historickej radnice v Cikkerovej sieni v Banskej Bystrici, venovali kandidáti na primátorské kreslo mesta Banská Štiavnica.

Klesajúci počet obyvateľov i lákanie nových investorov. To sú výzvy, s ktorými sa popasujú kandidáti na primátora Banskej Štiavnice
ta3

Komunikovať o turizme

"UNESCO nám prináša veľa, prináša nám kopec peňazí na úpravu verejných priestranstiev, na obnovu pamiatok. My ale musíme v prvom rade myslieť na obyvateľov mesta, ktorí bývajú na sídliskách a v okrajových častiach,“ povedal Pál a poukázal na to, že je potrebné s obyvateľmi komunikovať o turizme, o tom, čo im prináša a v čom ich nevyhnutne obmedzuje.

"UNESCO je jednoznačným prínosom pre všetkých,“ povedal Mičura. Aj podľa neho je ale dôležité nájsť vyváženosť medzi turizmom a tým, že obyvatelia majú pocit, že sú v úzadí. "Nemôže sa obyvateľom vštepovať myšlienka, že tu nie sú doma, pretože to nie je pravda,“ povedala súhlasne ku komunikovanej téme aj súčasná primátorka.

Problémy s parkovaním

Parkovanie je podľa Pála jedným z najväčších problémov, ktorého riešenie vidí vo vybudovaní záchytných parkovísk. "Parkovacie miesta v centre mesta by prioritne mali využívať Štiavničania,“ povedal Pál. K otázke, či by Štiavničania mohli parkovať v meste zadarmo sa Pál vyjadril súhlasne, Mičura si to predstaviť nevie. "20 eur za parkovaciu kartu, ktorá bude oprávňovať všetkých obyvateľov s trvalým pobytov v Banskej Štiavnici parkovať na všetkých parkovacích miestach, vrátane počúvadlianskeho jazera,“ navrhol k téme parkovania Mičura.

Riešenie energetickej krízy

"Nemyslím si, že by mesto nerobilo dostatočné kroky na to, aby šetrilo. Myslím si ale, že sa treba pozerať do budúcnosť a s víziou,“ povedal Pál, pričom poukázal na to, že Banská Štiavnica má veľký potenciál v podobe geotermálnej energie, nad ktorej zdrojmi leží.

Súčasná primátorka uviedla, že mesto vymenilo veľké množstvo pouličných svietidiel za novú technológiu, ktorá dokáže ušetriť energiu. "Ušetrili sme 72% na odbere elektriny na verejnom osvetlení,“ povedala k zavedeným opatreniam.

V závere súčasná primátorka Nadežda Babiaková zvýraznila základné znaky svojej politiky – racionálnosť, toleranciu a ľudskosť, nezávislý kandidát Štefan Mičura sa poďakoval rodine za podporu a Mikuláš Pál záverečnými slovami vyzval občanov, aby prišli voliť.  

Celú diskusiu s kandátmi na primátora mesta Banská Štiavnica si môžete pozrieť aj tu: 

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok