Klesajúci počet obyvateľov i lákanie nových investorov. To sú výzvy, s ktorými sa popasujú kandidáti na primátora Banskej Štiavnice

ta3/Veronika Kužmová
12.10.2022 19:13

Nájomné byty, nezamestnanosť aj problémy s parkovaním. Aj týmto témam sa v ďalšej zo série Predvolebných diskusií ta3, tentokrát v priestoroch historickej radnice v Cikkerovej sieni v Banskej Bystrici, venovali kandidáti na primátorské kreslo mesta Banská Štiavnica.

Klesajúci počet obyvateľov i lákanie nových investorov. To sú výzvy, s ktorými sa popasujú kandidáti na primátora Banskej Štiavnice
ta3

Diskusný súboj prebehol medzi nezávislým kandidátom Mikulášom Pálom, súčasnou primátorkou Nadeždou Babiakovou, ktorá sa o hlasy Banskoštiavničanov uchádza s pomocou až šiestich politických strán - Smer, Hlas, SNS, SMS, Sme rodina, Republika, a Štefanom Mičurom, ktorý tiež vstupuje do volieb ako nezávislý kandidát. Súčasná primátorka sa rozhodla obhájiť primátorskú stoličku z lásky k rodnému mestu a k obyvateľom Banskej Štiavnice. "Chcem dokázať, že komunálna politika sa dá robiť aj inak,“ povedal o dôvodoch kandidatúry Mičura. Nezávislý adept na primátora Pál chce lepšie využiť potenciál mesta, ktorý podľa neho nie je využitý naplno.

Dá sa zastaviť pokles počtu obyvateľov?

K dôvodom poklesu počtu obyvateľov Banskej Štiavnice sa ako prvá vyjadrila súčasná primátorka Babiaková. "Je to tým, že sa strácajú pracovné pozície, ale aj tým, že populácia starne,“ pričom poukázala na to, že demografická krivka klesá na celom Slovensku. Kroky, ktoré by mohla samospráva urobiť sú podľa nej výstavba bytov a vytváranie nových pracovných pozícií. Mičura upozornil, že vzhľadom na to, že počet obyvateľov Banskej Štiavnice klesol pod desaťtisíc, vznikol problém s čerpaním podielových daní. "Ja si myslím, že tento vývoj je možné zastaviť, dokonca je možné ho zvrátiť. A to budovaním infraštruktúry, poskytnutím priestoru pre bývanie a podnikanie,“ myslí si Pál.  

Nájomné byty v meste

"Pozemky pre výstavbu bytov v zmysle územného plánu máme pripravené,“ povedala Babiaková a informovala, že o nájomné byty v Banskej Štiavnici žiada v súčasnosti 70 záujemcov. "Banská Štiavnica je značne obmedzená preto, lebo je lokalitou UNESCO,“ upozornila Babiaková. V súvislosti s touto skutočnosťou uviedla, že mesto má pripravený projekt rekonštrukcie pamiatkových budov na bývanie a plánuje sa uchádzať o potrebné finančné prostriedky. "V tých možnostiach, ktoré mesto má, robí všetko preto, aby sa stavali nájomné byty,“ povedal Mičura.

Investorov treba prilákať

"Naším cieľom z hľadiska mesta je na jednej strane podporovať rozvoj turizmu a na druhej strane, lákať investora s ľahkým priemyslom,“ uviedla Babiaková.

"Zavádzať niekoho tým, že budeme budovať priemyselný park je nereálne,“ odpovedal Mičura na otázku, či vidí budúcnosť Banskej Štiavnice vo výstavbe priemyselného parku. "Máme jediný cieľ. Cestovný ruch – to je jediná cesta, ktorá môže pomôcť Banskej Štiavnici,“ uviedol Mičura.

"Nemyslím si, že ťažký priemysel je minulosťou. Sme určitým spôsobom limitovaní, no nie všade a vieme nájsť aj nové miesta, kde by mohol priemysel rásť,“ okomentoval rozvoj Banskej Štiavnice Pál a poukázal na to, že je potrebné príjmy obyvateľov diverzifikovať, aby neboli závislí len od turizmu. "Ako primátor mesta by som určite urobil to, aby stavebný úrad fungoval tak, aby nerobil prieťahy, aby vychádzal v ústrety všetkým investorom, ktorí chcú investovať v našom meste," povedal Pál. Podľa neho je najväčším problémom pomalé a nekvalitné fungovanie stavebného úradu.  

Súčasná primátorka Babiaková reagovala, že problém nie je taký, ako opísal Pál a opäť poukázala na to, že v prípade Banskej Štiavnice treba brať ohľad na to, že patrí do zoznamu UNESCO. "Je tam oveľa viac krokov vo vybavovaní, ako je to na bežnom stavebnom úrade v nelokalite UNESCO,“ povedala Babiaková.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok