Maďarsko zatiaľ nepríde o európske peniaze. Členské štáty sa dohodli na odložení rozhodnutia

ta3 ČTK
12.10.2022 15:51

Štáty Európskej únie odložia rozhodnutie o odobratí časti peňazí zo spoločných fondov Maďarsku na december. V stredu sa na tom zhodli veľvyslanci členských krajín, ktorí odsúhlasili využitie dvojmesačnej doby na zhodnotenie nových maďarských noriem na ochranu únijných peňazí. Podľa diplomatického zdroja štáty zároveň chcú, aby pred rozhodnutím Európska komisia pripravila analýzu, ako je súbor zákonných úprav prijímaných Budapešťou účinný.

Maďarsko zatiaľ nepríde o európske peniaze. Členské štáty sa dohodli na odložení rozhodnutia
TASR/AP

Komisia v polovici septembra navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondov pre menej rozvinuté regióny. Brusel k tomu viedli obavy z korupcie, nedostatkov vo verejnom obstarávaní, nezávislej práci vyšetrovacích či justičných orgánov alebo v riešení možných stretov záujmov. Maďarsko sa kvôli tomu môže stať prvým členským štátom EÚ, ktorý príde o peniaze kvôli predvlani schváleným pravidlám podmieňujúcim čerpanie z rozpočtu Únie dodržiavaním princípov právneho štátu.

Členské štáty majú podľa tejto normy mesiac na to, aby o návrhu komisie kvalifikovanou väčšinou hlasov rozhodli. Môžu si však túto dobu predĺžiť o dva mesiace, na čom sa dnes zhodli veľvyslanci a vo štvrtok by to malo formálne potvrdiť na zasadnutí ministrov spravodlivosti v Luxemburgu.

Väčšina štátov sa podľa spomínaného zdroja zhodla na tom, že chce dať Maďarsku šancu, aby situáciu napravilo. Vláda premiéra Viktora Orbána v posledných týždňoch pod hrozbou straty peňazí predložila parlamentu niekoľko návrhov zákonov, ktoré upravujú právne predpisy týkajúce sa spolupráce Maďarska s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) a tiež pravidiel pre správu verejného majetku. Chystá sa tiež zriadiť nový orgán na boj proti korupcii, podvodom a konfliktu záujmov. Všetky úpravy chce stihnúť do 19. novembra.

Komisia by potom mala zhodnotiť účinnosť úprav a poskytnúť tým členským krajinám vodítko ku konečnému rozhodnutiu. To by mali urobiť ministri financií na decembrovom rokovaní, ktoré bude posledným počas polročného českého predsedníctva EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok