Korunovácia Karola III. bude v máji 2023 vo Westminsterskom opátstve v Londýne

TA3 ČTK TASR
11.10.2022 19:30

Korunovácia britského kráľa Karola III. sa bude konať 6. mája budúceho roka vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oznámil Buckinghamský palác. Obrad povedie arcibiskup z Canterbury Justin Welby, najvyšší duchovný predstaviteľ anglikánskej cirkvi. Podľa britských médií možno očakávať, že sa ceremónia ponesie v skromnejšom duchu ako korunovácia Alžbety II. v roku 1953.

Korunovácia Karola III. bude v máji 2023 vo Westminsterskom opátstve v Londýne
TASR/AP

"Korunovácia bude odrážať úlohu panovníka v dnešnej dobe a bude sa pozerať do budúcnosti," uviedol palác. Britské médiá už v septembri špekulovali, že kráľ plánuje s ohľadom na krízu rastúcich životných nákladov v Británii menej pompézny obrad. Agentúra Reuters spomína, že počet hostí bude okolo 2000.

Karol III. sa stal kráľom okamihom úmrtia svojej matky, kráľovnej Alžbety II. Tá zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov, po 70 rokoch na tróne. Počas korunovácie budú kráľ aj jeho manželka Camilla pomazaní sväteným olejom a kráľ potom dostane kráľovské jablko, žezlo aj korunovačný prsteň.

Palác by mal podľa kráľovského historika Roberta Laceyho cieliť na obrad, ktorý bude zhruba hodinu dlhý a bude rešpektovať postavenie, ktoré má teraz monarchia v modernej, multikultúrnej Británii. Korunovácia Karlovej zosnulej matky Alžbety II. v roku 1953 bola dlhá tri hodiny a zúčastnilo sa jej okolo 8000 hostí.

Agentúra AFP pripomína, že 6. mája bude oslavovať štvrté narodeniny aj Karolov vnuk Archie, ktorý je synom princa Harryho a jeho manželky Meghan.

"Človek musí mať na pamäti, že po tej všetkej zbožnej úcte a veľkoleposti Alžbetinho pohrebu, ktorý bol poctou jej osobe, je korunovácia skôr poctou monarchii ako inštitúcie. A s tou veľa ľudí v tejto krajine nesúhlasí," povedal Lacey stanici BBC.

Karol III. dátum konania korunovácie oficiálne potvrdí podpisom vyhlásenia pri stretnutí so svojimi poradcami neskôr v tomto roku.

Korunovácia sa tradične koná až niekoľko mesiac po nástupe nového panovníka na trón. Predtým musí uplynúť kráľovský smútok a predchádzajú jej rozsiahle prípravy. Alžbeta II. bola korunovaná 2. júna 1953 – 16 mesiacov po nástupe na trón.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok