Kedy si znovu oddýchneme? Pozrite si prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023

ta3/PG
17.11.2022 10:00

Slováci sa v budúcom roku môžu tešiť až na sedem predĺžených víkendov. Viaceré štátne sviatky či dni pracovného pokoja totiž vychádzajú na pondelok alebo piatok. Prinášame vám prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023.

Kedy si znovu oddýchneme? Pozrite si prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023
Profimedia

29. august, utorok

Výročie Slovenského národného povstania bude na nasledujúci rok v utorok. Tí, ktorí si ešte nevyčerpali letné dovolenky, si tak môžu vziať voľno na pondelok, čím docielia dvojnásobne predĺžený víkend. Sviatkom si pripomíname udalosti z roku 1944, kedy počas druhej svetovej vojny došlo k ozbrojenému povstaniu slovenskej rezistencie po vstupe nemeckých vojsk na územie dnešného Slovenska.

1. september, piatok

Deň Ústavy Slovenskej republiky je druhý najmladší štátny sviatok na Slovensku. Oslavuje sa od roku 1994 a pripomína sa ním prijatie Ústavy SR Slovenskou národnou radou. V roku 2023 vychádza na piatok, čím bude pracujúcim dopriaty ďalší predĺžený víkend.

15. september, piatok

Dlhší víkend nás neminie ani pri príležitosti dňa pracovného pokoja Sedembolestnej Panny Márie. Slováci si ju uctievajú ako svoju národnú patrónku. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí a sviatok slúži na jej počesť.

1. november, streda

November tradične začína príkázaným sviatkom Všetkých svätých. Veriaci si pripomínajú svätých, ktorí viedli pravý kresťanský život. Sviečky na hroby pozostalých pôjdu budúci rok Slováci zapáliť v stredu.

Dušičky Profimedia

17. november, piatok

V tento dátum si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý sa každoročne oslavuje od roku 2001. Najmladší štátny sviatok na Slovensku sa spája aj s Medzinárodným dňom študentstva, kedy si študenti pripomínajú odpor proti totalitnej moci počas druhej svetovej vojny.

24. december, nedeľa

Štedrý deň sa v anglickom jazyku nazýva Christmas, čo je skrátená forma od Christ's Mass a v preklade to znamená Ježišova omša. Slováci si budúci rok na zemiakovom šaláte, kaprovi a kapustnici spoločne pochutnajú v nedeľu.

25. december, pondelok

Po Štedrom dni tradične prichádza Prvý sviatok vianočný, čo je pre kresťanov deň Božieho narodenia. Sviatok sa po prvýkrát spomína vo Filokalovom kalendári z roku 354.

26. december, utorok

Druhý sviatok vianočný príde budúci rok v utorok. Pre kresťanov je to deň spomienky na diakona a prvého mučeníka svätého Štefana, ktorý bol pre vieru v Ježiša ukameňovaný.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok