Kedy si znovu oddýchneme? Pozrite si prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023

ta3/PG
17.11.2022 10:00

Slováci sa v budúcom roku môžu tešiť až na sedem predĺžených víkendov. Viaceré štátne sviatky či dni pracovného pokoja totiž vychádzajú na pondelok alebo piatok. Prinášame vám prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023.

Kedy si znovu oddýchneme? Pozrite si prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023
Profimedia

1. január, nedeľa

Prvým dňom v roku 2023 si pripomíname štátny sviatok Deň vzniku Slovenskej republiky. Dovolenkárov či oddychujúcich však nepoteší, že sviatok vychádza na nedeľu.

6. január, piatok

Predĺžený víkend na relax alebo lyžovačku si pracujúci budú môcť vychutnať v piatok pri príležitosti dňa pracovného pokoja Zjavenie Pána (Traja králi). V tento deň si cirkev pripomína Ježišovo premenenie vody na víno a právoslávni slávia Vianoce.

7. apríl, piatok

Sviatky Veľkej noci sa každoročne konajú prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Výpočet bol ustanovený na Prvom nicejskom koncile v roku 325. Deň pracovného pokoja Veľký piatok tak pripadá na 7. apríla 2023.

10. apríl, pondelok

O tri dni neskôr tradične prichádza deň pracovného pokoja Veľkonočný pondelok. Šibačka a oblievačka spojená so šunkou i chrenom bude 10. apríla 2023. Pôvod oblievania žien vodou siaha až do predkresťanských čias, kedy Slovania slávili sviatky jari ako symbol plodnosti.

Veľká noc Profimedia

1. máj, pondelok

Predĺžený víkend pracujúcim vychádza vďaka pondelkovému Sviatku práce. Medzinárodný deň pracovného pokoja si každoročne pripomíname 1. mája od roku 1889, kedy ho zaviedli na parížskom kongrese na počesť štrajkujúcich robotníkov z Chicaga. Robotnícke hnutie vtedy organizovalo demonštrácie za osemhodinový pracovný čas.

8. máj, pondelok

Dovolenkárom a výletníkom kalendár tento rok zatiaľ praje. Ďalší predĺžený víkend bude pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom. Tento deň pracovného pokoja vznikol na počesť ukončenia druhej svetovej vojny.

5. júl, streda

Uprostred týždňa vychádza Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Štátny sviatok ustanovili na počesť Konštantína a Metoda, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku. Slávi sa na Slovensku a v Česku, rovnako si ho pripomínajú aj rímskokatolíci v niektorých krajinách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok