Liberálny fašista je nezmysel. Politologička Malová vysvetlila, čo znamená extrémista či radikál

ta3/Nicolette Ftackova; TASR
22.10.2022 00:00

Extrémista, fašista či neonacista. Slová, ktoré počuť nielen z úst politikov čoraz častejšie. Čo tieto výrazy znamenajú, ktoré politické zoskupenia ich reprezentujú, a prečo je krajná pravica v Európe na vzostupe? Aké šance majú na Slovensku? Pýtali sme sa profesorky a politologičky Dariny Malovej.

Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?
TASR/AP

Taliansko a Meloniová

Výsledok parlamentných volieb, ktorý v poslednom čase urobil v Európskej únii najväčší rozruch, bola výhra ultrapravicovej strany Bratia Talianska pod vedením političky Giorgie Meloniovej. "Od Talianov prišiel jasný odkaz pre stredopravicovú vládu vedenú Bratmi Talianska," vyhlásila politička po zverejnení výsledkov. V Taliansku by teda mala prvýkrát od 2. svetovej vojny vládnuť krajná pravica.

Meloniová sa ostro stavia k imigrácii a zdôrazňuje takzvané tradičné hodnoty, vrátane odporu proti zvýhodňovaniu homosexuálov. Meloniová "bráni" tradičnú rodinu a kritizuje adopciu detí homosexuálnymi pármi. 

Budúca premiérka má teraz bojovú úlohu zostaviť vládu v rámci svojej pravicovej aliancie. Predseda strany Forza Italia Silvio Berlusconi potvrdil, že koaličným stranám sa podarilo vyriešiť personálne spory pri vytváraní novej vlády. Podľa kritikov však obsadenie ministerstva spravodlivosti Berlusconiho stranou znamená konflikt záujmov a hrozbu vytvárania zákonov šitými na mieru tohto mediálneho magnáta. Berlusconi tiež povedal, že Meloniová ho požiadala, aby bol jej poradcom, čo s radosťou prijal.

Nálady občanov Talianska sú posledný mesiac rôznorodé. Študenta práva na Univerzite v Sassari Angelina Galleriho (30) sme sa pýtali, prečo si Taliani zvolili pravý opak predošlej vlády. "Mnoho ľudí volilo Meloniovú, ktorá nie je krajne pravicová, ako mnohí hovoria, aj keď sa niektoré časti jej programu zdajú byť postavené na týchto ideáloch," myslí si Galleri. Pokračoval, že v posledných rokoch mali Taliani vlády postavené takmer vždy na ľavičiaroch, ktorí boli dosadení priamo prezidentom republiky, bez volieb. Prijímali rozhodnutia v rozpore so záujmami ľudu a neustále zvyšovali dane.

Dodal, že "charakter a hodnoty, za ktorými si Meloniova stojí, sú zväčša správne, aj keď nie vždy šťastne interpretované". Netrúfa si však povedať, či Meloniová splní, čo sľúbila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok