Rusko v pondelok vypálilo na Ukrajinu strely za viac ako pol miliardy dolárov, uvádza Forbes

ta3 ČTK
11.10.2022 08:54

Rusko v pondelok vyslalo na Ukrajinu riadené strely a drony, ktorých celková cena sa môže pohybovať od 400 miliónov dolárov do 700 miliónov dolárov odhadla ukrajinská verzia časopisu Forbes. Rusko na ukrajinské mestá v pondelok zaútočilo 84 riadenými strelami a 24 dronmi.

Rusko v pondelok vypálilo na Ukrajinu strely za viac ako pol miliardy dolárov, uvádza Forbes
TASR/AP

Na mestá naprieč celou Ukrajinou v pondelok zamierili strely Ch-101, Ch-555, Kaliber, Iskander, S-300 alebo Tornado-S. Presný počet každého typu ale nie je zatiaľ známy. Z toho dôvodu má odhad široké rozmedzie, uviedol Forbes.

Cenu jednej rakety Ch-101 časopis odhadol na 13 miliónov dolárov, cenu jednej rakety Kalibr na 6,5 milióna dolárov a jednej strely Iskander na tri milióny dolárov. Podľa velenia ukrajinskej armády zlikvidovala 43 z vypálených striel ukrajinská protivzdušná obrana.

Pondelkové ruské vzdušné údery zasiahli aj Kyjev alebo mestá v západnej časti krajiny a vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách sveta. Podľa ukrajinských úradov si útoky vyžiadali životy najmenej 14 civilistov, zranili bezmála stovku ďalších ľudí a prerušili dodávky elektriny a tepla. Ruský prezident Vladimír Putin údery označil za odvetu za sobotné poškodenie Kerčského mosta, ktorý spája polostrov Krym s Ruskom. Putin útok na most pripísal ukrajinským tajným službám. Kyjev sa k sobotnému útoku nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok