Viac ako polovica Poliakov podporuje požiadavku na nemecké vojnové reparácie

ta3 ČTK
10.10.2022 19:51

Viac ako polovica Poliakov podporuje požiadavku poľskej vlády voči Nemecku na odškodnenie za ničenie krajiny počas 2. svetovej vojny.

polskoreparacie.jpg
TA3

Podľa prieskumu je 57 percent opýtaných presvedčených, že ich krajina by mala po Nemecku vojnové reparácie požadovať. Naproti tomu 33 percent Poliakov sa domnieva, že by to Varšava robiť nemala. Ďalších desať percent respondentov uviedlo, že na vec nemá názor. Vyplýva to podľa agentúry DPA z prieskumu, ktorý spracoval a v pondelok zverejnil inštitút CBOS.

Poľská konzervatívna vláda na čele so stranou Právo a spravodlivosť minulý týždeň s novou naliehavosťou znovu vzniesla požiadavku na reparácie. Poľská parlamentná komisia 1. septembra na 83. výročie vypuknutia 2. svetovej vojny predložila posudok, ktorý spáchané vojnové škody v Poľsku vyčísluje na viac ako 1,3 bilióna eur.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková minulý týždeň vo Varšave po stretnutí so svojím poľským náprotivkom Zbigniewom Rauom zopakovala, že Nemecko považuje otázku vojnových reparácií Poľsku za uzavretú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok