Polyamória nie je hárem. Možnosť mať viac vzťahov som hľadal dlhšie, hovorí komik Makovický

ta3/Nicolette Ftáčková
26.10.2022 00:00

Ak človek udržiava viac partnerských vzťahov naraz s tým, že všetci zúčastnení sú o tom informovaní a súhlasili s takýmto vzťahom, hovoríme o polyamorických vzťahoch. Ako fungujú takéto partnerstvá na Slovensku? Má v nich žiarlivosť vôbec miesto? Pýtali sme sa stand-up komika Mateja Makovického, ktorý takéto vzťahy udržiava.

Polyamória nie je hárem. Možnosť mať viac vzťahov som hľadal dlhšie, hovorí komik Makovický
Fjúžn festival/Paula Malinowska

Nielen na Slovensku funguje dvojaký štandard pre mužov a ženy. Ak má muž viac partneriek, je pozitívne označený za "samca". Ak má žena viac partnerov, je označená negatívne ako žena "ľahkých mravov" a podobne. V tomto smere to mám ako muž veľmi jednoduché. 

Niektorí známi mi povedali, že je to iba obdobie a aj tak skončím jedného dňa v monogamnom vzťahu. Teším sa, ako sa im budem jedného dňa vysmievať.

Ako to funguje ohľadom time-managmentu či finančnej stránky?

Používame zdieľaný kalendár, ktorý je veľmi užitočný. Polyamória obsahuje viac plánovania, než by som si želal, ale stále lepšie, ako plánovať svadbu a deti.

Po finančnej stránke, ja a všetci ľudia v mojej tzv. "polykule" momentálne neplánujeme zdieľať bývanie, okrem polyamórie máme potrebu tráviť čas aj osamote. Navyše, jedna partnerka žije v inom meste. Na druhej strane, pri súčasných cenách nehnuteľností je polyamória dosť racionálna možnosť.

S oboma partnerkami trávite rovnaký čas? Je to vyvážené?

Trávim s partnerkami toľko času, koľko sa dá a koľko im vyhovuje. Ľudia v rôznych vzťahoch trávia spolu rôzne veľa času, takže porovnávaciu tabuľku nemám. Štatistika a funkčný vzťah mi akosi nejdú dokopy.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok