Polyamória nie je hárem. Možnosť mať viac vzťahov som hľadal dlhšie, hovorí komik Makovický

ta3/Nicolette Ftáčková
26.10.2022 00:00

Ak človek udržiava viac partnerských vzťahov naraz s tým, že všetci zúčastnení sú o tom informovaní a súhlasili s takýmto vzťahom, hovoríme o polyamorických vzťahoch. Ako fungujú takéto partnerstvá na Slovensku? Má v nich žiarlivosť vôbec miesto? Pýtali sme sa stand-up komika Mateja Makovického, ktorý takéto vzťahy udržiava.

Polyamória nie je hárem. Možnosť mať viac vzťahov som hľadal dlhšie, hovorí komik Makovický
Fjúžn festival/Paula Malinowska

Čo vidíte ako pozitívne aspekty polyamorických vzťahov, a naopak, aké negatíva to má pre vás?

Polyamória nie je pre každého a má mnoho foriem, takže akékoľvek výhody a nevýhody sú individuálne. Z môjho pohľadu ponúka polyamória možnosť oslobodiť sa od klasického modelu vzťahov. Kto preferuje platonické vzťahy, sexuálne založené vzťahy rôzneho typu, vzťahy s ľuďmi rôznych rodov, taký človek si môže polyamóriu "nastaviť" podľa ľubovôle.

Sloboda vo vzťahoch je vzácna. Obzvlášť na konzervatívnom Slovensku, kde je limitovaná zákonne (spolužitie a výchova detí párov rovnakého pohlavia, vzťahy s viac, než dvomi ľuďmi) aj spoločensky (tlak rodiny či náboženstva).

Negatíva sú zjavné, niekedy by som chcel byť na dvoch alebo troch miestach naraz, a preto nedokážem poskytnúť dostatočnú podporu jednej partnerke, ak som s druhou. Úprimná, empatická a otvorená komunikácia vo vzťahu je tiež niekedy náročná.

Dvojaký štandard

Cítili ste sa v týchto vzťahoch komfortne od začiatku? Akú povahu a charakterové črty musí mať človek, ktorý má viac vzťahov?

Áno, cítil som sa komfortne, hoci som sa učil, čo a ako mám komunikovať. Myslím si, že polyamória je vhodná pre kohokoľvek, kto uznáva ako hlavné hodnoty slobodu, otvorenosť, empatiu a nechce obmedzovať iných ľudí. Taktiež by som povedal, že mnoho ľudí, napr. z queer komunity (pozn. red. termín, ktorý popisuje spektrum sexuálnej a rodovej identity) alebo z kink komunity (pozn. red. praktizovanie životného štýlu mimo spoločenskej normy) môže skrz polyamóriu žiť plnohodnotnejší život. Nie všetci, ale mnohí.

Pre koho polyamória nie je, je pre mňa ťažké povedať. Veľké ego a stereotypné myslenie sú určite obrovské prekážky, ako aj neochota pracovať s vlastným psychickým zdravím a pocitom žiarlivosti. 

Ako na vaše polyamorické vzťahy reagovala rodina a priatelia? 

Rodina to akceptuje, pokiaľ som spokojný. A ja som. Priatelia mi prevažne fandia, hoci musím podotknúť dve veci. Niektorí ľudia si polyamóriu nevedia úplne predstaviť a zamieňajú si ju napr. so stereotypnou predstavou muža, ktorý má hárem žien. Zabúdajú, že moje partnerky sú slobodné v ďalších vzťahoch, ktoré môžu a chcú mať. Ja ich obmedzovať nemôžem a nechcem. Chcem iba, aby boli spokojné a šťastné. Sú to komplexné osobnosti s komplexnými túžbami. Bolo by veľmi arogantné myslieť si, že im tie túžby naplním iba ja sám.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok