Kollár pre ta3: Robme politiku pre ľudí, nie pre egá. Takto sa ďalej fungovať nedá

ta3/Alžbeta Múcsková
9.10.2022 14:14

Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár pre ta3 uviedol, že ho mrzia konflikty, ktoré zapríčinili to, že sa ocitli v menšinovej vláde. Pre opitých vodičov na cestách by nezavádzal drakonické tresty, ale zameral by sa skôr na prevenciu.

Strana Sloboda a Solidarita vo štvrtok kvôli neodvolaniu Igora Matoviča z postu ministra financií opäť blokovala otvorenie schôdze parlamentu, ktorá sa mala zaoberať úpravou rozpočtu. Ako vnímate toto správanie?

Veľmi ma mrzí, že posledné mesiace sme počuli z jednej strany "lebo Sulík" a z druhej strany "lebo Matovič". Ja som však nepočul, že "lebo ľudia". SaS zablokovala parlament, kde sme mal schváliť 14. dôchodok. Mali sme dať 900 miliónov eur podnikom, aby mohli prežiť krízu do konca roka. 200 miliónov eur malo ísť na školy, lebo majú zatvárať kvôli vysokým cenám elektriny. Rektori už oznamovali, že 17. novembra zatvoria školy. Buď robíme politiku pre egá, alebo to robíme pre ľudí. 

V utorok parlament opäť hlasoval o odvolaní Matoviča z ministerského postu. Bolo však neúspešné. Hnutie Sme rodina ho však v hlasovaní podržala. Čo si myslíte o tom, že Matovič ostal na svojom poste?

Môžem len konštatovať, že opozícia nemá 76 hlasov a my, ako koalícia, taktiež nie. To znamená, že budú vznikať koalície v prospech konkrétnych návrhov zákonov. Bohužiaľ, ocitli sme sa v menšine, ale nie pričinením hnutia Sme rodina. Chyba bola to, že si niekto nevedel vyriešiť problémy s vlastnými egami. Mrzí ma to. 

Slovensko čaká energetická kríza a Slováci doteraz nevedia, ako ju budú vláda a parlament riešiť a čím im pomôžu. Trpia pekári, hospodári i samotní občania. Očakávate, že všetky návrhy opatrení, ktoré podávate, prejdú?

Teraz sme mali 1,5 miliardy eur, ak by otvorili schôdzu, tak by dostali aj pekári dotáciu na elektrinu. "Lebo Matovič" to neotvoríme a pekári nech zahynú? A ľudia nech si kupujú chlieb v Rakúsku? To sa takto nedá, to je nemysliteľné. 

S koaličnou radou ste poverili ministra vnútra a ministra spravodlivosti, aby predniesli tri návrhy, ako riešiť situáciu s opitými vodičmi, dali ste im na to mesiac. Tento problém je na Slovensku už dlho a riešiť sa začal po tragickej nehode na Zochovej. Musí sa na Slovensku stať nejaká tragédia na to, aby sa parlament začal zaoberať podobnými problémami a začal navrhovať ich riešenia?

Väčšinou je to tak, že nastane nejaký iniciačný moment, kedy sa vec začne riešiť. A tým bola teraz táto hrozná tragédia. Osobne nie som za urýchlené návrhy drakonických trestov. Skôr by som bol za prevenciu. Tam musíme získať na svoju stranu ľudí a nejakým spôsobom ich vzdelávať. Potom už je neskoro, keď niekoho zabije. Mohli by sme posilniť aj hliadky v mestách. Prevencia je najdôležitejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok