Do kontrol na hraniciach so Slovenskom sa zapojí česká armáda, vyčlenila celkovo 320 vojakov

TA3 ČTK TASR
9.10.2022 08:26

Do kontrol na štátnej hranici medzi Českom a Slovenskom sa od nedele začínajú zapájať českí vojaci. Celkovo armáda vyčlenila 320 vojakov z jednotiek pozemných síl a aktívnych záloh v štyroch rotáciách po 80 členoch. Časť vojakov mala v nedeľu skoro ráno v Břeclavi nástup a inštruktáž, na kontrole hraníc sa budú podieľať v zmiešaných hliadkach. Záložníci sú pri podobnej akcii nasadenia prvýkrát.

Do kontrol na hraniciach so Slovenskom sa zapojí česká armáda, vyčlenila celkovo 320 vojakov
TASR/Lukáš Grinaj

"Dnes sme spolu s Colnou správou ČR posilnili ochranu vnútorných hraníc (EÚ) so Slovenskom. Budeme nasadení v spoločných hliadkach... po prvý raz aj s našimi záložníkmi," uviedla AČR v tvíte.

Podľa spravodajcu ČTK boli v nedeľu ráno vojaci napríklad na lávke cez rieku Moravu medzi Mikulčicami na Hodonínsku a Kopčanmi na Slovensku. Armáda na twitteri zverejnila snímky z kontrol na prechode na diaľnici D2. Vojaci by mali pôsobiť v Juhomoravskom, Zlínskom i Moravskosliezskom kraji, vrátane zelenej hranice.

O dočasnom obnovení kontrol rozhodla česká vláda kvôli rastúcej migrácii hlavne sýrskych utečencov. Kontroly začali vo štvrtok 29. septembra. Pôvodne mali trvať do soboty, tento týždeň ale vláda schválila ich predĺženie o ďalších dvadsať dní. Potrvajú tak najmenej do 28. októbra. Kontroly na slovenskej hranici s rovnakým termínom, predĺžením i odôvodnením zaviedlo aj Rakúsko. 

"V prípade potreby plní armáda úlohy Polície ČR. Našu pripravenosť na ochranu vnútorných hraníc so Slovenskom sme preverili počas dvojdňového cvičenia Morava, ktoré sa uskutočnilo koncom augusta," uviedol v tlačovej správe náčelník štábu Veliteľstva pre operácie Václav Vlček.

Podľa dostupných údajov policajti od začiatku kontrol preverili viac ako 226.000 ľudí, odhalili vyše 1700 migrantov a zaistili minimálne päť desiatok prevádzačov. Zadržaní prevádzači sú podľa informácií policajného prezidenta Martina Vondráška v najväčšom počte z Ukrajiny, ďalej z Česka, Sýrie, Moldavska a Gruzínska.

Juhomoravská polícia zverejnila vo štvrtok súhrnné informácie za prvý týždeň kontrol v kraji. "Na diaľnici, železnici, cestných priechodoch či zelenej hranici sme v rámci Juhomoravského kraja počas tejto doby zaistili 996 nelegálnych migrantov väčšinou zo Sýrie," uviedol policajný hovorca Pavel Šváb. Z organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice sa do štvrtka zodpovedalo 33 zadržaných prevádzačov.

Polícia ČR v nedeľu dopoludnia oznámila, že za posledných 24 hodín skontrolovala na hranici so SR celkovo 25.091 osôb, z toho 208 osôb tvorili migranti vstupujúci do krajiny nelegálne. V bilancii zverejnenej na Twitteri doplnila, že za uplynulý deň zadržali dvoch prevádzačov a na Slovensko vrátila 95 osôb.

Doteraz najdramatickejší moment od zavedenia kontrol sa na južnej Morave odohral 1. októbra. Prevádzač s dodávkou, v ktorej prevážal 29 utečencov zo Sýrie, havaroval na kraji Břeclavi po tom, čo sa od hraničného priechodu snažil prejsť policajnej hliadke. Dodávka narazila do zaparkovaných áut a do domu, zranilo sa 21 ľudí, medzi nimi aj deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok