Kontroly na hraniciach so Slovenskom nekončia. Po Česku ich predĺžilo aj Rakúsko

ta3 TASR
6.10.2022 10:08

Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní. Pôvodne mali platiť do soboty, no podľa posledných informácií potrvajú najmenej do 28. októbra. Rovnaký krok zaviedlo v utorok, 4. októbra, aj Česko.

Česká republika predĺženie kontrol odôvodnila zvýšenou nelegálnou migráciou. Rakúski predstavitelia sa preto obávajú, že  prevádzači by sa mohli namiesto českej trasy preorientovať na Rakúsko.

Ministerstvo vnútra vo Viedni pre APA spresnilo, že predĺženie kontrol úzko koordinuje s Prahou. Predĺženie je "potrebné, aby sme udržateľne a konzistentne zmarili špinavý biznis prevádzačov," uviedol Karner. Dočasné kontroly na vnútorných schengenských hraniciach so Slovenskom zaviedli ČR a Rakúsko minulý štvrtok (29. 9.). Pôvodne mali trvať desať dní, teraz však potrvajú najmenej do 28. októbra.

V Rakúsku od ich zavedenia zadržali ôsmich prevádzačov pri ceste zo Slovenska, priblížilo tamojšie ministerstvo vnútra. Rakúsko už niekoľko rokov robí kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom, pripomína APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok